Kultura, umjetnost, 18.11.2021.

- U Sarajevu preminuo istaknuti filozof, profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

Abdulah Šarčević rođen je 1929. godine u Starom Majdanu. Studirao je od 1948. godine filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i diplomirao 1952. Bio je profesor Filozofije u gimnaziji u Banjoj Luci od 1952. do 1954. Krajem 1954. izabran je za asistenta za predmet Historija filozofije na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Skoplju. Krajem 1959. počeo je raditi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na predmetima ontologija i teorija spoznaje. Doktorirao je s tezom Kriza povijesti i suvremenost 1967, a potom je izabran za vanrednog profesora ontologije. Bio je saradnik i glavni i odgovorni urednik Radova Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Uveo je u redovni studij filozofije na Odsjeku za filozofiju i sociologiju predmete Ontologija, Sociologija kulture, Istočne filozofije i Uvod u filozofiju. Od početka 1955. vodio je više semestara seminar o Hegelovoj Fenomenologiji duha u Skoplju i Sarajevu. Bio je predsjednik Kolegija za postdiplomski studij filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje je izabran u zvanje redovnog profesora.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Odjeljenje društvenih nauka (kasnije Odjeljenje humanističkih nauka) izabran je 1981. godine, a za redovnog 1990. godine.

- Dirigent sarajevske Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i docent na Odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Dario Vučić izdao je zbirku Solo pjesme. Zbirka Solo pjesme sadrži osam solo pjesama za glas i klavir te dvije za glas i gudački orkestar. Pjesme su pisane na tekstove Nikole Šopa, Miloša Vidakovića, Izeta Sarajlića, Alekse Šantića, Augusta Harambašića i Marka Kalajanovića, te dvije na latinskom jeziku.

Dario Vučić diplomirao je i magistrirao na Odsjeku za dirigovanje u klasi Julija Marića, te diplomirao na Odsjeku za kompoziciju u klasama Anđelke Bego-Šimunić i Dine Rešidbegovića.

- Na onlajn takmičenju „The Map International Music Competition,, u Los Anđelesu (SAD) Božana Lazić, student III godine u klasi prof. mr Danijele Gazdić, osvojila je Gran pri takmičenja (maksimalan broj bodova). Pored novčane nagrade, Božana će održati koncertnu turneju u SAD-u, što je izuzetna čast a i prilika da se Smjer za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu reprezentativno predstavi i na američkom kontinentu.

- JU “Kulturno-športski centar” Ljubuški organizira samostalnu izložbu fotografija autora Ljube Kovača.

Svoj osvrt na izložbeni postav dao je Srećko Slišković.

“Poznati posuški novinar, publicist, majstor fotografije i ravnatelj Gradske knjižnice Posušje Ljubo Kovač / Grganović fotografijom se bavi više od četvrt stoljeća. Veliki je ljubitelj prirode, Božjih stvorenja, svega skladnog i lijepog. Radeći kao novinar i voditelj na Radio Posušju, objavljivao je novinske članke i publicistička djela u vodećim novinama i časopisima, gdje su mu izlazile i fotografije koje su ilustrirale ta djela. Osim toga Ljubo je istaknuti član Matice hrvatske, Napretka i Udruge hrvatskih novinara BiH, pa je poznat kao kulturni djelatnik ne samo u Posušju nego i šire – diljem BiH i Hrvatske. A to sve ne ide bez snimanja fotografija. "

- U prostoru Centra za kuulturu općine Travnik otvoren 3. pozorišni/art festival za djecu “Ogledalo svijeta u očima djeteta”.

Ovo je jedini festival za djecu i mlade ovog sadržaja na području općine Travnik, pokrenut od strane Centra za kulturu Travnik koji ima za cilj da podigne svijesti o teatarskoj umjetnosti među djecom, te otvori prostor za kreativne-art radionice i druge edukativne programske sadržaje. Djeca i mladi će u 5 dana trajanja festivala imati priliku pogledati pozorišne predstave, biti dio umjetničkih radionica, posjetiti izložbe dječijih radova, poslušati bajke, te uživati u sveukupno 13 različitih programa. Programi su realizovani u saradnji sa: Bosansko narodno pozorište Zenica, Pozorište Travnik, PS “Maya”, Dramski studio Centra za kulturu, Nek Art Travnik, Zulejha Kečo- balerina Narodnog pozorišta Sarajevo, Edu.Kul.Centar platformom i osnovnim školama sa područja općine Travnik.

- U organizaciji JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” i JU “Dom kulture Jajce” Jaje, svečano obilježena 560. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Stjepan Tomašević Kotromanić je posljednji kralj srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva nakon čije vladavine je Bosna izgubila samostalnost, a loza Kotromanića se ugasila. Stjepan Tomašević Kotromanić je sin bosanskog kralja Stjepana Tomaša i krstjanke Vojače.

- Mostarka Zana Mesihović predložena je za prestižnu muzičku nagradu Grammy, i to u tri kategorije za album "11:11". Ona svoju muzičku karijeru gradi u Sjedinjenim Američkim Državama pod umjetničkim imenom Zana Messia.

Inače, pjesma Photoshopper je predložena za "Pjesmu godine", a album je predložen u kategoriji "Album godine", dok je pjesma No Deal kandidat za Grammyja u kategoriji "Najbolja grupa /duo"

(Dunja Jelovac)

Kultura, umjetnost Federalni radio
sport Federalni radio
0 02.12.2021 23:21
Vijesti u 22 Federalni radio
0 02.12.2021 22:11
sport Federalni radio
0 02.12.2021 18:05
Vijesti u 17 Federalni radio
0 02.12.2021 18:05
Hajrudin Žilić Federalni radio Otvoreni studio
0 02.12.2021 09:36
sport Federalni radio
0 01.12.2021 23:39