Kultura, umjetnost, 12.06.2021.

Premijera praizvedbe romana"Sedam strahova", Selvedina Avdića  izvedena je proteklog vikenda u dvije premijerne večeri  u skladu sa epidemiološkim preporukama u Bosanskom narodnom pozorištu Zenici.Dramaturginja Emina i Omerović i rediteljica Selma Spahić prilagodile su ovaj višestruko nagradjivani roman za teatrasku izvedbu.U predstavi igraju glumci ansambla Bosanskog narodnog pozorišta na čelu sa gostom Erminom Bravom.Nakon romana "Moja fabrika" "Sedam strahova" je drugi roman Selvedina Avdića koji je dožiovo svoje teatarsko uprizorenje.Roman, a i predstava bavi se pitanjem krivice i odgovornosti pa se "zeničke"slike mogu preslikati u bilo koju sredinu i vrijeme. 

 

Unutar zidina starog ostrožačkog grada kod Cazina ovih su dana stvorena nova monumentalna djela u kamenu bihacitu. Na  54. Međunarodnoj Koloniji skulptora učestvovali su akademski kipari iz BiH, Slovenije i Crne Gore. Azra Bajrić

Do sad smo organizovali četiri Pop Art Festivala (2017.-2020.) i svake godine održano je mnoštvo Panel diskusija na kojima smo razgovarali o sarajevskoj kulturno-umjetničkoj sceni, koju ujedno podrazumijeva i specifičan sarajevski duh. Više stotina mladih ljudi koji su se učestvovali na radionicama imali su priliku educirati se kroz časove koje su držali istaknuti bh. umjetnici, a odali smo i počast sarajevskim muzičkim ikonama oslikavanjem šest murala, uključujući i mural posvećen Davorinu Popoviću, koji je postao svojevrsna turistička atrakcija“, kazao je Zlatko Novaković, organizator Pop Art Festivala. 

Ovogodišnje izdanje Pop Art Festivala tematski je posvećen velikanima bh. književnosti. Kroz niz savremenih umjetničkih izraza odati će počast osmorici bh. književnika koji su svojim likom i djelom simbol antifašizma: Branku Ćopiću, Skenderu Kulenoviću, Ivi Andriću, Meši Selimoviću, Isaku Samokovliji, Maku Dizdaru, Rodoljubu Čolakoviću i Veselinu Masleši, a čije spomen-biste se nalaze na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, gdje će se 05. juna održati i centralna manifestacija ovogodišnjeg izdanja Pop Art Festivala. 

Standardni dio programa čine i dvije zanimljive panel diskusije koje će se održati 02. i 05. juna u Kinu Meeting Point na temu „Teatarska režija“ i „Kako živjeti od umjetnosti?“. Od 07. do 11. juna muralist Benjamin Čengić će na zidu pored zgrade Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, na Vilsonovom šetalištu oslikati mural posvećen motivima iz književnih djela 8 pomenutih bh. književnika.

Danas sa radom počinju i kreativne radionice koje će se u sklopu Pop Art Festivala održati od do 05. juna u JU Dječija kuća Novo Sarajevo i klubu Jazzbina Sarajevo. Kreativne radionice svake godine pružaju mogućnost polaznicima da steknu nova znanja i vještine u oblasti glume, fotografije, dizajna, ilustracije i muzike. 

Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan kazala je za Federalni radio Ana Tikviđć, Pop Art Festival.

Dunja Jelovac

Kultura, umjetnost Federalni radio
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 27.07.2021 22:51
Federalni radio Radio Federacije BiH
0 27.07.2021 17:54
Selmo Cikotić Aleksandar Vulin Federalni radio Radio Federacije BiH
0 27.07.2021 17:52
Zastupnički dom Predstavnički dom Parlament FBiH Federalni radio Radio Federacije BiH
0 27.07.2021 17:51
Mostar Federalni radio Radio Federacije BiH
0 27.07.2021 17:49
Nusmir Muharemović Federalni radio Radio Federacije BiH
0 27.07.2021 16:44