Dunja Jelovac

Kultura, umjetnost, 07.07.2021.

Ovogodišnji Festival kulture “Slovo Gorčina” bit će održan od 30. jula do 1. augusta u Stocu, a tim povodom u ponedjeljak, 5. jula, u 11 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu bit će održana konferencija za novinare.

U ovoj godini Slovo Gorčina obilježava 50. godišnjicu osnivanja, te će tim povodom biti publicirana monografija “50 godina Slova Gorčina”, koju će urediti Alija Pirić.

Pored tradicionalne dodjele nagrade Mak Dizdar mladim pjesnicima, u ovogodišnjem programu naći će se i performans “E da ednom prestanu gorčine…” koji režira Sabrina Begović Ćorić, nastup beogradskog elektro-akustičnog muzičara Kira i video umjetnika Boba Blagočestivog, zatim izložbe grafika Dževada Hoze, fotografija Alekaa Elene i VR iskustva Zlatana Filipovića, promocije knjiga Adnana Žetice, Elvedina Nezirovića i Adnana Repeše, filmovi “Indeksi”, “Scream for me Sarajevo” i “Nek je što šarenije”, te nastupi austrijskog benda Orient Oksident Ekspres, bubnjara Aleksa Elene, DJ-a AudioInFunktion, te Nermina Alukića Čerkeza, kao i niz diskusija, tribina i okruglih stolova, najavili su organizatori.

- Peto izdanje Međunarodnog festivala “Ljetne večeri Studio Tetara 2021” iz Zenice ove će godine, od 13. do 17. jula, biti održano na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda te pod sloganom “Festival za 5”.

Festival će u utorak, 13. jula, u 18.00 sati početi različitim performansima na pet lokacija u Gradu Zenica. Pod nazivom “Voljeni neprijatelj” te u okviru projekta “Putevi heroja”, performanse je podržao Fond za zapadni Balkan – Kreativna Evropa, a u njima će sudjelovati 21 umjetnica i umjetnik iz 13 zemalja.

 Ove godine imamo jednu predstavu iz Srbije, Pozorište “Slavija” iz Beograda sa predstavom “Krevet za šestoro” (15. juli). To je njihova hit-komedija, za koju su po tri-četri mjeseca rasprodate ulaznice. Imat ćemo i monodramu “Međuigre 0-24” Zijaha Sokolovića (14. juli). To je, sigurno, jedan od naših najboljih, ako ne i najbolji glumac. On je i u Top 5 teatarskih glumaca u Evropi i zaista je velika čast imati ga na Festivalu. To je čovjek koji u “30 dana ima 35 predstava”. Dobiti termin da dođe i prisustvuje čini nas ponosnim i sretnim – ističe Nusmir Muharemović.

- Jedan od najznačajnih i najvećih pozorišnih festivala, Sterijino pozorje, održan je po 66. put, od 18. do 26. junau Novom Ssadu, pod sloganom “Zlu vremenu, uprkos!” .

U glavnoj takmičarskoj selekciji našlo se deset predstava, a žiri je odlučio da nagrada za najbolju predstavu pripadne „Ako dugo gledaš u ponor” u režiji Zlatka Pakovića, Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Kulturnog centra Novi Pazar.Sterijina nagrada za najbolju predstavu – AKO DUGO GLEDAŠ U PONOR, prema istoimenom romanu Enesa Halilovića, režija Zlatko Paković, Regionalno pozorište Novi Pazar / Kulturni centar Novi Pazar.

RIFAT RIFATOVIĆ  nagradjen je za ulogu u predstavi AKO DUGO GLEDAŠ U PONOR, prema istoimenom romanu Enesa Halilovića, režija Zlatko Paković, Regionalno pozorište Novi Pazar / Kulturni centar Novi Pazar.

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku – BOŽIDAR OBRADINOVIĆ u predstavi AKO DUGO GLEDAŠ U PONOR, prema istoimenom romanu Enesa Halilovića, režija Zlatko Paković, Regionalno pozorište Novi Pazar / Kulturni centar Novi Pazar.

Specijalna Sterijina nagrada za režiju – ZLATKO PAKOVIĆ za predstavu AKO DUGO GLEDAŠ U PONOR, prema istoimenom romanu Enesa Halilovića, Regionalno pozorište Novi Pazar / Kulturni centar Novi Pazar. Jednoglasno.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje – ADISA VATREŠ SELIMOVIĆ za predstavu ŠINDLEROV LIFT, prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, režija Kokan Mladenović, Kamerni teatar 55 Sarajevo (BiH).

Sterijina nagrada za dramatizaciju – KOKAN MLADENOVIĆ za ŠINDLEROV LIFT, prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, režija Kokan Mladenović, Kamerni teatar 55 Sarajevo (BiH).

Kultura, umjetnost Federalni radio Radio Federacije BiH
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 20.09.2021 23:12
Vijesti u 22 Federalni radio Radio Federacije BiH
0 20.09.2021 22:28
Srebrenica Radio Federacije BiH Federalni radio
0 20.09.2021 20:08
Branko Rihtman Radio Federacije BiH Federalni radio
0 20.09.2021 20:07
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 20.09.2021 16:26
Vijesti u 17 Federalni radio Radio Federacije BiH
0 20.09.2021 16:24