videoprilog Enese Hrustanović (Dnevnik 2)

Kroz Nacionalni park Una trčali maratonci

U Bihaću je na Štrbačkom buku danas održana treća atletska utrka Nacionalni park Una 2022. Oko stotinu učesnika iz BiH i regije trčalo je na kružnoj 19 kilometara dugoj kružnoj stazi u u prelijepom prirodnom ambijentu.

Nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, održana je utrka u srcu Nacionalnog parka Una u Bihaću.

„Više mi se sviđa ovaj tip trčanja, po ovom terenu, nego po asfaltu i zato samo dlučila da mi prvi vid utrke bude trail“, kazala je Nejra Dizdarić, učesnica utrke.

Staza teška i zahtjevna, ali i takva, okružena jedinstvenom i netaknutom prirodom, privukla je više od stotinu učesnika.

Fadil Komić je najmlađi učesnik utrke: „Jako izazovno je bilo, staza je prelijepa, a s druge strane teška - ali mislim da se sve isplati na kraju“.

„Ovdje uživamo. Trčat ćemo kroz šumu i onda ćemo kasnije odmarati na Uni. Priroda je divna“, dodaje Marija Behić, učesnica utrke.

Titulu najbržeg ponio je Saudin Nuhanović iz Bihaća, koji je na ovoj utrci prvi put: „Staza je bila zahtjevna, brda ima dosta. Izdržao sam do kraja, imao sam jedan pad na 12. kilometru, ali sam se borio“

Takmičare su pratili i bodrili prijatelji i robina, ali i brojni turisti koji su posjetili Nacionalni park Una u kojem, kažu, da su posjetama već premašili sve dosadašnje rekorde.

„Cilj ovakvog događaja i svih manifestacija koje Nacionalni park Una organizuje, samostalno ili sa partnerima, jeste promocija turizma“, navodi Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Nakon utrke, učesnici su obišli Štrbački buk i uživali u hladu netaknute prirode na obali rijeke Une. Upravo taj ambijent motiv je, kažu, za dolazak i naredne godine.

federalna.ba

Nacionalni park Una maratonci
Nacionalni park Una gljive
0 22.06.2022 18:52
Nacionalni park Una film snimanje
0 09.06.2022 19:21
Nacionalni park Una Una River Wild 2 Štrbački buk
0 08.06.2022 20:07
Nacionalni park Una Dan planete Zemlje
0 22.04.2022 17:57
Nacionalni park Una
0 05.04.2022 23:47