Kremlj: Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Kremlj: Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija nije uključena ni u kakve aktuelne razgovore o potencijalnim mirovnim inicijativama u Ukrajini, ali prati takve detalje, izjavio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tokom dana je njemački kancelar Olaf Scholz spomenuo da nekoliko zemalja, uključujući Ukrajinu, vodi razgovore na nivou sigurnosnih savjetnika o inicijativama koje bi potencijalno mogle dovesti do mirovnog procesa u ukrajinskoj krizi.

- Sve su one (te zemlje) ujedinjene u svojoj političkoj volji da podrže Ukrajinu koliko je to moguće do samog kraja - kazao je Peskov, dodajući da Kremlj pažljivo prati sve te "nijanse".

Peskov je izjavio da pristup provociranja i ohrabrivanja Kijeva da se "bori do posljednjeg Ukrajinca" dominira u Evropi i da se ništa nije promijenilo uprkos različitim gledištima, s različitim detaljima, u evropskom političkom establišmentu.

Uprkos pregovorima o mirovnom planu, Njemačka je prilično uključena u krizu, kaže portparol.

Dodao je i da Moskva vidi da je francuski predsjednik Emmanuel Macron zauzeo najradikalniji stav o krizi, podsjećajući na Makronov prijedlog da u februaru pošalje strani vojni kontingent u Ukrajinu, prenosi Xinhua.

federalna.ba/Fena

Kremlj Rusija Ukrajina