Košarkaška Euroliga: Džanan Musa proglašen za MVP-ja januara
(Izvor: reprezentacija.ba)

Košarkaška Euroliga: Džanan Musa proglašen za MVP-ja januara

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine i prvotimac Real Madrida Džanan Musa proglašen je za MVP-ja (najkorisniji igrač) Turkish Airlines Eurolige u januaru.

Real je u januaru imao skor od pet pobjeda u dva poraza te je zadržao lidersku poziciju na tabeli uz prednost od pet trijumfa u odnosu na prvog pratioca. Musa je bio izuzetan u svakoj od januarskih utakmica Reala. Bio je na drugom mjestu među svim igračima Eurolige prošlog mjeseca u dva segmenta: poeni s 19,9 poena po utakmici i prosječnom ocjenom indeksa učinka od 22,1.

Musa je upisao dvocifrene brojke u svakoj od sedam utakmica u januaru. No, najbolju partiju pružio je u pobjedi Reala nad Anadolu Efesom u Istanbulu rezultatom 130:126, kada je ubacio čak 40 poena. Ne samo da je postao tek deseti igrač s 40 i više poena na utakmici u istoriji Eurolige i drugi u posljednjoj deceniji, već je postavio klupski rekord u jednoj utakmici u ovom vijeku.

Musa je postao prvi košarkaš iz Bosne i Hercegovine koji je osvojio nagradu MVP mjeseca u Euroligi. Također, sa 24 godine, 8 mjeseci i 29 dana, Musa je i najmlađi MVP mjeseca još od Luke Dončića, kojem je to uspjelo u dresu Reala u oktobru 2017. godine.

federalna.ba/AA

Džanan Musa