Konaković s Borrellom o političkoj situaciji, a s Cafierom o ekonomiji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u New Yorku, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom Fontellesom, kao i sa Santiagom Cafierom, ministrom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i vjere Republike Argentine.

Konaković je Borrellu ponovio čvrstu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak ispunjavanja uslova na putu ka članstvu u EU, te ocijenio da je kandidatski status donio Bosni i Hercegovini značajne pozitivne pomake u ispunjavanju obaveza kroz usvajanje nekoliko važnih zakona koji se odnose na provedbu 14 ključnih prioriteta.

Podsjetivši da vanjska politika BiH prati vanjsku i sigurnosnu politiku EU, izrazio je nadu da će EU prepoznati postignuti napredak i razmotriti mogućnost skorog donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora.

Šef bh. diplomatije iskoristio je priliku i izrazio zahvalnost Evropskoj komisiji na odluci od 30. juna da izdvoji 303 miliona za finansiranje osam ključnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini.

Također se zahvalio EU na kontinuiranoj podršci procesu europskih integracija BiH. Upoznao je visokog predstavnika Borrella s procesima koji su u toku, a odnose se na usaglašavanje nekoliko zakonskih rješenja važnih za EU put naše zemlje.

Borrell je pozdravio dosadašnje rezultate i napredak koji je BiH postigla na ispunjavanju svojih obaveza iz procesa europskih integracija te ponovio da je EU opredijeljena za perspektivu ulaska BiH u EU. Pozvao je bh. vlasti da intenziviraju svoje napore i postignu dodatni napredak u reformskim procesima.

Tokom susreta s Cafierom su istaknuti dobri politički odnosi dviju zemalja, bez otvorenih pitanja, te naglašeno prijateljstvo BiH i Argentine unatoč geografskoj udaljenosti.

Naglašena je potreba intenziviranja ekonomske saradnje, budući da je obim trgovinske razmjene u prošlosti bio minimalan.

Argentinska strana informisala je delegaciju BiH da je 5. septembra 2023. godine donesena odluka o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju razmjene posjeta na svim nivoima u cilju unaprjeđenja bilateralnih odnosa, saradnji BiH i Argentine u međunarodnim organizacijama, posebno u okviru UN-a, te kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) za period 2025.-2027. godine.

Konaković i Cafier razmijenili su mišljenja i o političko-društvenim prilikama i vanjsko-političkim prioritetima obje zemlje. 

federalna.ba

Elmedin Konaković Josep Borrell Santiago Cafier