Konaković: Pozivam na razum, neka SDA preuzme organizaciju  -  samo da ne miniraju sastanak

Konaković: Pozivam na razum, neka SDA preuzme organizaciju - samo da ne miniraju sastanak

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik NiP-a, pozvao je na okupljanje bošnjačke lidere iz cijelog regiona.

Tema - Položaj i status Bošnjaka u regiji. No, inicijativa naišla na niz odbijenica. U prvom redu SDA i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, a danas i SDA Sandžaka. Nije pozvana SDA Hrvatske, ali ni SDA Makedonije.

Također, ni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, kao ni drugi zvaničnici iz vrha zakonodavne državne vlasti.

Odgovarajući na kritike o cilju zasjedanja, Konaković pojašnjava da je sastanak organizovao na zahtjev Bošnjaka i ponovo pozvao sve da razmisle o dolasku.

Nisu bitna ega, poručuje, već jedinstvena borba za prava Bošnjaka. U nastavku izjava Elmedina Konakovića i odgovor Šerifa Špage.

„Ne bi bilo dobro da te ljude razočaraju politički lideri, pogotovo ne SDA. SDA je najvažniji politički subjekt na Balkanu kad je riječ o Bošnjacima, i njihovo izbjegavanje ovakve vrste sastanka nema nikakav smisao. Ja im nudim - neka uzmu sve, organizaciju, neka prvi govore, neka se potpišu, neka rade sta god hoće - samo da ne miniraju ovaj susret. Pozivam na razum“, poručio je Konaković.

„Samo planiranje skupa je trebalo proći prethodne konsultacije pozvanih predstavnika stranaka kao i konsultacije sa predstavnicima Bošnjaka u različitim državnim, kulturnim i drugim institucijama država regije, kao i sa istaknutim osobama iz akademske zajednice, kako bi se sagledalo da li navedeni skup može doprinijeti poboljšanju statusa Bošnjaka u pojedinim državama ili može dodatno pogoršati njihov status. Pogotovo u trenutnim političkim odnosima u regiji i zapaljivu retoriku i odnos predsjednika Srbije i Hrvatske prema Bošnjacima i Bosni i Hercegovini“, naveo je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu.

federalna.ba

Elmedin Konaković Šerif Špago
Ministarstvo vanjskih poslova BiH Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 17:02
Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 19:26
SBF sastanak Elmedin Konaković
0 22.05.2024 11:08
Oliver Varhely Elmedin Konaković Mađarska
0 19.05.2024 13:44
Elmedin Konaković Oliver Varhely Rezolucija o genocidu u Srebrenici Mađarska
0 19.05.2024 10:55