Konaković na Ministarskom vijeću OSCE-a u Skoplju

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas učestvuje u radu 30. Ministarskog vijeća OSCE-a u Skoplju.

Tokom prve plenarne sjednice Ministarskog vijeća OSCE-a, Konaković se obratio prisutnima i u svom govoru naveo da su protekla događanja počela dovoditi u pitanje sposobnost OSCE-a da učinkovito rješava zajedničke sigurnosne probleme i da se organizacija nalazi na raskrsnici, a da samo obnovljena predanost temeljnim načelima je imperativ koji jača uporišta, stabilnost i dijalog u međunarodnom okruženju.

Dodao je da predanost Organizaciji ne može ostati samo deklarativna i mora biti popraćena stvarnom podrškom njenom mandatu i radu, te da se trebaju pronaći diplomatska rješenja temeljena na dijalogu kako bi se spriječila daljnja eskalacija bilo kakvih sukoba.

Konaković je iskoristio priliku da izrazi priznanje predsjedavajućem OSCE-a ministru vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujaru Osmaniju za profesionalizam i naporan rad tokom cijele 2023., ali posebno za napore koji su uloženi kako bi se prevazišli izazovi sa kojima se organizacija susrela.

Pozvao je sve države članice OSCE-a na usvajanje budžeta bez ikakvog odgađanja, a u skladu s prijedlogom Predsjedavajućeg, kao i na postizanje konsenzusa o četiri najviša upravljačka mjesta u OSCE-u.

Tokom zasjedanja potpisana je Zajednička izjava o borbi protiv korupcije.

Konaković je kazao je da je korupcija internacionalno pitanje, te da je taj problem društveni izazov koji zahtijeva sveobuhvatan i trajan odgovor.

Istakao je i da je opredijeljenost Bosne i Hercegovine regionalna saradnja i zajednički rad kao i da je jačanje prevencije korupcije i borba protiv organiziranog kriminala jedan od ključnih prioriteta na putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

OSCE Elmedin Konaković Skoplje