Konaković i ministar vanjskih poslova Indije o otvaranju ambasade u BiH
(Izvor: Fena/MVP BiH)

Konaković i ministar vanjskih poslova Indije o otvaranju ambasade u BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je na marginama konferencije Raisina Dialogue predvodio delegaciju BiH na bilateralnom sastanku sa ministrom vanjskih poslova Indije Subrahmanyamom Jaishankarom.

Ministri su izrazili zadovoljstvo dobrim i kvalitetnim političkim odnosima dviju država.

Konaković se interesovao za mogućnost i namjere Indije o otvaranju ambasade u Bosni i Hercegovini. To bi svakako doprinijelo jačanju dobrih odnosa dviju zemalja, pospješilo lakšu i bržu komunikaciju i sve vidove saradnje u budućnosti. Istakao je informatički, finacijski i tehnološki napredak Indije u sferi ekonomije, te da je takav napredak pokretačka snaga za razvoj globalne ekonomije.

Šef bh. diplomatije naglasio je da dobri politički odnosi dviju država na bilateralnoj i multilateralnoj razini mogu znatno doprinijeti jačanju privredne saradnje.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnim bilateralnim sporazumima između Bosne i Hercegovine i Indije i izraženo zadovoljstvo saradnjom u području regulisanja aktuelnih sporazuma. Između ostalih, razgovarano je o sporazumima o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, obrazovanju, nauci, tehnologiji i sportu kao i saradnji univerziteta iz Bosne i Hercegovine i Indije.

Saradnja na međunarodnoj razini, u međunarodnim organizacijama, ocijenjena je kao veoma dobra.

Konaković je istakao da je Bosna i Hercegovina kandidat za članstvo u ECOSOC-u za 2025. godinu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

federalna.ba/Fena                     

Elmedin Konaković Indija
Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 20.04.2024 20:52
Indija izbori
0 19.04.2024 08:49
Elmedin Konaković Položaj i status Bošnjaka u regiji
0 12.04.2024 20:57
Bošnjaci okupljanje Elmedin Konaković
0 12.04.2024 14:24