videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Ko pregovara o Izbornom zakonu BiH i zašto niko?

Goruće pitanje na bh. političkoj sceni i dalje je izborna reforma. Pitanje bez odgovora već skoro deceniju. Politička igra u kojoj svaki korak naprijed znači barem dva nazad. Domaći lideri pokušali, medijatori htjeli pomoći, ali rezultata nije bilo. Sada ostao samo rok. Onaj od šest sedmica koliko je Christian Schmidt dao domaćim liderima za dogovor o političkim izmjenama. No, oni su, čini se, na godišnjem odmoru.

Za one teže, političke izmjene Izbornog zakona domaći lideri dobili su još jednu šansu. Da posao urade sami. No, kako sada stvari stoje, bit će to još jedna propuštena prilika.

“Do mene nije došlo niti jedna inicijativa za bilo kojom vrstom sastanaka. Lično sam, nažalost, pesimist da će prvenstveno HDZ i SDA moći to da dogovore u roku koji je rekao visoki predstavnik”, izjavio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović tvrdi da do dogovora o Izbornom zakonu neće doći: “Definitivno su tu pozicije potpuno suprotne tako da ne vjerujem uopće da može doći do sastanka bilo kakvog”.

Optimizma više skoro da nema. Ono što nisu mogle dogovoriti godinama, stranke ne očekuju da će dogovoriti u novom zadanom roku. Sve stranke učesnice ranijih pregovora, barem deklarativno, imaju prijedloge za nastavak puta ka dugo čekanoj reformi. Međutim, još niko nije napravio prvi korak. Sastanaka nije bilo.

“Ko, kako i na koji način treba organizirati taj sastanak, to je također upitno. Možda neki politički akteri i političke stranke i ne žele da dođe do sastanka između parlamentarnih političkih stranaka nadajući se da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona onako kako to njima odgovara. Ja smatram da ništa ne treba raditi kad je u pitanju izmjena Izbornog zakona, treba pustiti da se održe opći izbori”, kaže SDA-ov državni zastupnik Adil Osmanović.

Relacija SDA - HDZ BiH je od početka pregovora ključna, ali poznato je da su stavovi različiti, toliko da do danas nije napravljen pomak, a čini se da i neće. Nastavak pregovora prije općih izbora SDA ocjenjuje neozbiljnim i neogovornim jer, kažu da pred izbore koji su na pragu nema smisla donositi odluke. S druge strane, stav HDZ-a BiH nismo saznali jer na naš upit nije bilo odgovora. No, da su za izmjene prije izbora, pokazuje Dragan Čović, koji na lobiranje ne gubi vrijeme, pa i u razgovoru s ambasadorom Velike Britanije traži podršku za Izborni zakon. I ovo sada ništa, za opoziciju je nešto.

“Ja mislim da oni koji učestvuju u ovim razgovorima - cilj im nije dogovor nego im je upravo cilj ova atmosfera u kojoj smo trenutno sada, je li, posvađani. Rastu međuetničke tenzije i ljudi se, kako se to kaže kolokvijalno, svrstavaju u torove, etničke torove. I to je ono što nacionalne stranke - SDA, HDZ i SNSD prije svega – žele”, tvrdi NS-ov državni zastupnik Predrag Kojović.

Radončić sluti će visoki predstavnik uraditi ono što je najavio - da će donijeti svoju odluku.

Da se nisu sastajali, ali i da nema najavljenih sastanaka, potvrdili su nam iz DF-a, dok iz SDP-a dodaju da su za Schmidtov rok saznali iz medija. Na sastanku prije objavljivanja odluke kojom su nametnute tehničke izmjene zakona, kažu, nije bilo nikakvih rokova. Pa tako, dok je na političkoj sceni mirno i, čini se, uveliko godišnji odmor, po isteku roka, na potezu je opet Schmidt.

A Cvitanović dodaje još je većini stranaka sa sjedištem u Sarajevu cilj da se ne dogovori - cijelo ovo vrijeme: “Zato visoki predstavnik treba završiti posao koji je započeo”.

Posao nije završio jer se zbog pritiska javnosti odlučio za tek one prihvatljivije, rekli bismo, kozmetičke izmjene. One političke već u najavi označene su kao pogodovanje HDZ-u BiH. No, jednom odgođeno, ne znači i trajno spriječeno. Pa tako Schmidt u posljednjem oglašavanju, pismu čelnicima Federacije BiH, odgovornost sa jednog prebacuje na sve. Zbog čega su mu pojedinci opet spočitavali da će krenuti gdje je stao - putem HDZ-a. No, Schmidt na to ne reaguje. Pitanje je na šta ili kada će opet?

federalna.ba

Izborni zakon pregovori Christian Schmidt
Andrej Plenković Zoran Milanović Hrvatska Christian Schmidt
0 29.09.2022 21:34
Christian Schmidt Michael Martens
0 29.09.2022 15:05
Andrej Plenković Izborni zakon
0 28.09.2022 22:08
Christian Schmidt Vlada Republike Hrvatske
0 27.09.2022 19:58
Christian Schmidt Centralna banka Bosne i Hercegovine
0 27.09.2022 17:40