Ko je Naftali Bennett, novi premijer Izraela ako Netanyahu bude smijenjen?
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Ko je Naftali Bennett, novi premijer Izraela ako Netanyahu bude smijenjen?

Izrael će večeras, ako sve bude teklo po planu, imati novog premijera Naftalija Bennetta (49), lidera desničarske partije Yamina, javljaju izraelski mediji.

Kneset danas glasa o novoj vladi, očekuje se kraj Netanjahuove ere

Izraelski parlament - Kneset glasa danas o podršci novoj, takozvanoj vladi promjene, koja bi trebalo da okonča dugogodišnju vladavinu premijera Benjamina Netanjahua. Očekuje se da nova vladajuća koalicija položi zakletvu i da se time otvori nova stranica u historiji Izraela, prenijela...

Njegova stranka zagovara ekonomski ultraliberalizam i određenu otvorenost ka socijalnim pitanjima, ali takođe aneksiju dvije trećine okupirane Zapadne obale.

Kada je prije osam godina ušao u političku arenu Bennett je odmah postao ključna ličnost takozvanog "nacionalističkog bloka" kome pripadaju oni koji naginju desnom centru i dalje sve do ekstremne desnice, navodi France presse.

Vrlo brzo se ispostavilo da je on takođe ključna ličnost za formiranje koalicija koje je predvodio dosadašnji premijer Izraela Benjamin Netanyahu.

I mada je na izborima 23. marta partija Yamina obezbijedila malo poslaničkih mandata, sada je u stanju da zada konačan udarac svom nekadašnjem mentoru.

Bennett se pridružio novom šarolikom savezu koji čine njegova desničarska partija, preko stranaka centra do ljevice uz jednu partiju izraelskih Arapa, ali po visokoj cijeni da bude prvi premijer u rotacionoj vladi do 2023. godine.

Svim tim partijama zajedničko je samo jedno da smijene Netanyahua kome se sudi za korupciju i koji je uzastopno premijer 12, a ukupno 15 godina.

Bennett je rođen 1972. godine u Haifi na sjeveru Izraela u porodici američkih imigranata i služio u prestižnoj jedinici Sayeret Matkal prije nego što je studirao pravo i potom osnovao cyber kompaniju Cyota koju je 2005. godine prodao za 145 miliona dolara.

Naredne godine pridružio se Netanyahuovom konzervativnom Likudu, partiji za koju je njegova porodica uvijek glasala i postao desna ruka Netanyahuua.

Dvije godine kasnije je napustio Likud i postao predsjedavajući Savjeta Yesha organizacije koja predstavlja jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali.

Godine 2012. osnovao je Jevrejski dom, partiju jevrejskih naseljenika koja je kasnije prerasla u Yaminu.

Bennett se danas zalaže za jedinstvo, a govorio je da nema izraelske okupacije Zapadne obale jer nikada nije bilo palestinske države i da teroristi moraju biti ubijeni, a ne oslobođeni, aludirajući na palestinske zatvorenike, te da se sukob sa Palestincima ne može riješiti već se mora trpjeti "kao šrapnel u zadnjici".

"Izabrao sam da radim za dobro Izraela", tvrdi sada Bennett koji je na putu da postane prvi religiozni predsjednik Vlade Izraela koji na glavi nosi kipu, malu kapu kojom jevrejski vjernici pokrivaju tjeme.

Bennett je do sada bio pet puta ministar od 2013. godine ali nikada nije svoje izjave pretvorio u politički projekat. Većina izraelskih komentatora ne predviđa da će on dugo biti premijer.

Za dvije godine na toj funkciji bi prema koalicionom sporazumu trebalo da ga zamijeni dosadašnji lider izraelske opozicije, mandatar za sastav nove vlade Yair Lapid.

On je bivša TV zvijezda sada vođa partije centra Ima budućnosti (Yesh atid).

Tu partiju je osnovao prije deset godina, a sada je nadomak ostvarenja misije koju je sebi postavio da svrgne Netanyahua izraelskog premijera bez premca po dužini mandata.

federalna.ba/Beta

Izrael Palestina Zapadna obala Naftali Bennett Benjamin Netanyahu