Kneset danas glasa o novoj vladi, očekuje se kraj Netanjahuove ere
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Kneset danas glasa o novoj vladi, očekuje se kraj Netanjahuove ere

Izraelski parlament - Kneset glasa danas o podršci novoj, takozvanoj vladi promjene, koja bi trebalo da okonča dugogodišnju vladavinu premijera Benjamina Netanjahua.

Očekuje se da nova vladajuća koalicija položi zakletvu i da se time otvori nova stranica u historiji Izraela, prenijela je agencija France Press.

Na specijalnoj sjednici Kneseta lider opozicije Jair Lapid i vođa radikalne desnice Naftali Benet predstavit će novu, 36. Vladu Izraela.

Nju čine dvije ljevičarske, dvije partije centra, tri desničarske stranke i jedna partija izraelskih Arapa, osam od ukupno 13 u Knesetu.

Nova vlada će biti prva u historiji Izraela u kojoj jedna izraelska arapska partija ima tako ključnu ulogu.

Ukoliko se nešto ne promijeni u posljednjem trenutku, očekuje se da se izglasa povjerenje toj vladi koja je osigurala minimalnu većinu od 61 od 120 poslanika u Knesetu i da se smijeni Netanjahu, koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

Polaganje zakletve se oslanja, dakle, na samo jedan glas, što ukazuje da je novo političko savezništvo veoma krhko, komentarišu izraelski mediji.

Protiv Netanjahua (71), kome se sudi za korupciju, ponovo se protestovalo sinoć ispred njegove rezidencije u Jerusalemu.

Demonstranti, očito, nisu imali strpljenja da sačekaju današnje glasanje nego su već počeli da slave "pad kralja Bibija", kako ga zovu.

Novu koaliciju predvodit će Naftali Benet, vođa desničarske partije Jamina (Desno), prve dvije godine, a onda će ga smijeniti Jair Lapid, vođa partije Ješ atid (Ima budućnost). Netanjahu će postati vođa opozicije.

Poslije današnjeg glasanja, zvanična predaja vlasti očekuje se sutra u kabinetu premijera.

Netanjahu, kome se sudi za korupciju, ostaje na čelu najveće partije u parlamentu i vjeruje se da će se oštro suprotstavljati novoj vladi.

Ako se samo jedna frakcija usprotivi, vlada može da izgubi većinu i padne, što Netanjahuu otvara put da se vrati na vlast, navodi AP.

Nova vlada obećava povratak normalnosti poslije dvije godine političkog zastoja i četiri uzastopna izbora bez jasnog pobjednika, te jedanaestodevnog rata u Gazi i pandemije koronavirusa koja je nanela veliku štetu ekonomiji prije nego što je, zahvaljujući uspješnoj kampanji vakcinacije, dovedena pod kontrolu.

federalna.ba/Beta

Izrael
Izrael klimatske promjene Naftali Bennett globalno zagrijavanje
0 24.10.2021 22:34
Naftali Bennett Vladimir Putin Izrael Rusija Sirija
0 24.10.2021 14:38
Hamas Izrael
0 19.10.2021 17:29
Izrael pad balona
0 19.10.2021 09:43
Izrael poziranje nagi ljudi Mrtvo more
0 18.10.2021 15:31