Knjiga Franje Topića gradi porušene mostove između islama i kršćanstva
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Knjiga Franje Topića gradi porušene mostove između islama i kršćanstva

"Bosna i Hercegovina naša domovina" naziv je knjige počasnog predsjednika Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak i Paneuropske unije BiH mons. Franje Topića koja je večeras predstavljena u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Knjiga na 240 stranica teksta, kako je istaknuto na promociji, obrađuje i donosi određene ideje, pokreće aktuelne teme iz prošlosti koje se i nakon desetak godina nisu razjasnile, gradi porušene mostove između islama i kršćanstva, ruši barijere među nepromjenjivim nacionalnim težnjama, te pokušava izgraditi dublju moralnu svijest svih bosanskohercegovačkih građana.

Podijeljena je u četiri cjeline i sastoji se od 75 kolumni vezanih za političke, vjerske i društveno-kulturne događaje u Bosni i Hercegovini. Autor također donosi i razne stavove sugestivne spoznaje o pojedinim događajima poput položaja i budućnosti Hrvata u BiH i posebno u Sarajevu. U brojnim člancima Topić donosi i biografske sadržaje i putovanja koja je imao kao predsjednik HKD Napredak. U njima donosi pojedinosti o sastancima i razgovorima s čelnim ljudima iz BiH, Hrvatske, kao i iz svjetskog “mainstreama”.

Glavna poruka knjige, prema Topićevim riječima, jeste da treba širiti dobro i isticati ono što je pozitivno, a ne kukati. Topić je istakao da je dosta putovao i boravio u inostranstvu, ali da zapravo nigdje nema ovakvoga života.

- Prošao sam pola svijeta i ne bih ni za šta zamijenio Bosnu i Hercegovinu - istakao je Topić.

U tih 75 kolumni u periodu od nekih 15 godina, kako je naveo, pisao je uglavnom o aktuelnim temama i o Bosni i Hercegovini.

- Sve je politika u širem smislu riječi s obzirom na to da ona odlučuje o struji, vodi, cesti, izgradnji. Poznato je da mi je nuđeno da budem ministar, što nisam htio, kao ni poziciju gradonačelnika i u tom smislu me politika ne zanima, ali me zanima ono što se događa u ovoj zemlji i svakoga mora zanimati, kao i mogućnost da se pripomogne da ljudi bolje žive - dodao je Topić.

Podsjetio je da su tokom rata, iako nisu humanitarna organizacija, organizovali humanitarnu pomoć jer kad je čovjeku teško, kako je istakao, ne možete reći da vas to ne zanima.

- Što se tiče BiH i prije deset i 15 godina su govorili da je kriza. Prošli smo rat što je najveća kriza nažalost i treba sve činiti da ne bude rata. Lijepa je fraza i volim je ponavljati ‘Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa’ - izjavio je Topić.

Knjigu su predstavili akademik Mirko Pejanović, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod“ Sanjin Kodrić i prodekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Oliver Jurišić.

Govoreći o autoru ove knjige, Kodrić je naveo da je riječ o osobi od posebnog istorijskog značaja u savremenoj istoriji BiH, te da knjigu treba upravo u tom kontekstu posmatarati, kao dio na neki način istorijske ostavštine Franje Topića.

- Knjiga je nastajala dugo, ona je u suštini zbirka Topićevih kolumni ili na neki način implicitnih polemika jer u velikom broju svojih kolumni Topić zapravo polemizira oko jednog pitanja koje bi se možda moglo svesti na ono što je unutrašnje stanje hrvatskog naroda u BiH. Te polemike često su oštre sa izrazitim kritičkim tonovima, ali ono što Topića vodi u tim tekstovima jeste pokušaj da se unaprijedi s jedne strane položaj Hrvata u BiH, ali da se isto tako na taj način doprinese boljitiku cijele BiH, jednom skladnijem odnosu između naroda i građana u BiH - naveo je Kodrić.

Promociji knjige Franje Topića “Bosna i Hercegovina naša domovina” među ostalim prisustvovali su ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, reisul-ulema Husein ef. Kavazović, potpredjsednica FBiH Melika Mahmutbegović, predsjednik Paneuropske unije BiH Osman Topčagić, te tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević.

federalna.ba/Beta

Franjo Topić BiH kultura knjiga
Zoran Milanović BiH Hrvatska
0 24.05.2022 13:47
sport Borilački sportovi Kanton Sarajevo Sarajevo BiH taekwondo taekwondo klub Šampion
0 22.05.2022 15:47
BiH Italija Bajraktari iz Arezza
0 22.05.2022 15:44