Prilog: Aida Hasanbegović

Kluge: Važno je dijeliti vakcine - solidarnost je ključ za izlazak iz pandemije

Direktor Regionalnog ureda za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije Hans Kluge danas je nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijerima rekao da je važno raditi s predstavnicama bh. vlasti kako bi se zdravlje postavilo kao prioritet. Poručio je da je solidarnost jedini način za izlazak iz pandemije:

I dalje ćemo zagovarati što jaču distribuciju vakcina i nastavit ću tokom razgovora s predsjednicima država da naglašavam koliko je važno dijeliti vakcine sa svim državama, jer je jedini način za izlazak iz pandemije solidarnost“, kazao je u Sarajevu prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge. Priznao je da je globalno bilo vidljivo da je početak vakcinacije bio spor, ali je kazao da treba razumjeti da ovo nije bila rutinska imunizacija nego imunizacija protiv pandemije:

Vlasti u Bosni i Hercegovini su se potrudile da urade sve što je u njihovoj moći da vakcine dođu što prije. No, postoji globalna nestašica vakcina i WHO zaista radi na tome kada su u pitanju javno-privatna partnerstva da se proizvodnja vakcina ojača da se poveća broj vakcina i omogući transfer tehnologije.“

Direktor Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije Hans Kluge kazao da je oprezno optimističan te da vidi svjetlo na kraju tunela, a kada je BiH u pitanju, već šestu sedmicu zaredom broj slučajeva se smanjuje, ali još uvijek nije kraj i potrebno je pridržavati se mjera za javni prostor. Ono što se sada dešava u Indiji, može se svugdje desiti. Kluge je zahvalio za predanost i posvećenost učesnika sastanka kada je u pitanju Mapa puta vezana uz zdravlje.

Federalni radio Radio Federacije BiH
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 15.05.2021 23:28
Federalni radio Radio Federacije BiH Brzi odgovor 21
0 15.05.2021 17:57
Federalni radio Radio Federacije BiH
0 15.05.2021 17:56
Palestina Izrael Federalni radio Radio Federacije BiH
0 15.05.2021 17:55
Mostar oldtimeri Radio Federacije BiH Federalni radio
0 15.05.2021 17:54
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 15.05.2021 17:01