Klub Bošnjaka u posjeti institucijama Kantona 10 u Livnu i Tomislavgradu
(Izvor: Fena)

Klub Bošnjaka u posjeti institucijama Kantona 10 u Livnu i Tomislavgradu

Predstavnici Kluba delegata bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak i Almedin Aliefendić posjetili su institucije vlasti Kantona 10.

U okviru radnih aktivnosti susreli su se u Tomislavgradu sa predsjedavajućim Skupštine Jozom Ćosićem i njegovim zamjenikom Jasenkom Tufekčićem, te u sjedištu Vlade u Livnu sa premijerom Ivanom Vukadinom i ministrom prostornog uređenja i ekologije Hikmetom Hodžićem, saopćeno je iz Parlamenta FBiH.

Tema razgovora je bilo unaprjeđenje saradnje Federacije BiH sa ovim kantonom u segmentu ostvarivanja zajedničkih nadležnosti i poboljšanja životnog standarda. Nakon posjete Skupštini i Vladi Kantona 10, delegacija iz federalnog Parlamenta se sastala sa predstavnicima bošnjačkih organizacija, udruženja i saveza.

Sastanku su prisustvovali politički predstavnici Bošnjaka (ministri, zastupnici, vijećnici, pomoćnici načelnika) u Kantonu 10, te u općinama ovog kantona. Uz predstavnike političkih partija, omladine, tu su bili i čelni ljudi boračkih udruženja, BZK Preporod, MDD Merhamet, Patriotske lige, Saveza logoraša, Medžlisa IZ i drugi.

Prisutni građani su naglasili značaj posjete Kluba Bošnjaka i potrebu da ne budu zaboravljeni od Sarajeva i centralnih državnih organa. Izrazili su zabrinutost zbog najava iz OHR-a kojima bi i njima bilo onemogućeno da u punom kapacitetu učestvuju u političkom životu, jer se ne bi mogli zbog cenzusa od tri posto birati kao Bošnjaci u Dom naroda FBiH.

- Uime Kluba Bošnjaka izrazili smo, u momentu kad se lome koplja oko izmjene ustava i izbornog zakona, punu podršku i solidarnost sa građanima ovog dijela naše zemlje, kojima bi po nezvaničnim najavama diskriminirajućom odlukom OHR-a trebala biti ukinuta elementarna ljudska i politička prava. Moramo se svi zajedno boriti protiv aparthejda i novih podjela - naglasio je šef Kluba Jasmin Duvnjak.

federalna.ba/Fena

Klub Bošnjaka Kanton 10