Klimatski samit u Egiptu: Planeta Zemlja šalje signale za uzbunu
(Izvor: Ilustracija)

Klimatski samit u Egiptu: Planeta Zemlja šalje signale za uzbunu

Samit UN-a o klimatskim promjenama otvoren je u Egiptu upozorenjem da naša planeta "šalje signal uzbune".

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres odgovorio je na izvještaj UN-a objavljen u nedjelju u kojem se navodi da je proteklih osam godina na pravom putu da bude najtopliji do sada.

Više od 120 svjetskih lidera trebalo bi da stigne na samit poznat kao COP27, u odmaralištu Sharm el Sheik na Crvenom moru.

Time će započeti dvosedmični pregovori između zemalja o poduzimanju aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Reuters.

Predsjedavajući COP27, egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry, pozvao je lidere da ne dopuste da kriza hrane i energije u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu stanu na put akciji po pitanju klimatskih promjena.

- Svima nama u Sharm el Sheiku je svojstveno da pokažemo naše prepoznavanje veličine izazova sa kojima se suočavamo i našu čvrstu riješenost da ih prevaziđemo - kazao je Shoukry.

Potreba za djelovanjem objašnjena je u najnovijem izvještaju Svjetske meteorološke organizacije UN-a.

Guteress je na konferenciji poslao video poruku u kojoj je Izvještaj o globalnoj klimi za 2022. nazvao "hronikom klimatskog haosa".

U njemu naučnici procjenjuju da su globalne temperature sada porasle za 1,15 stepeni Celzijusa od predindustrijskih vremena i navode da postoje podaci koji ukazuju na to da su posljednjih osam godina potencijalno najtopliji period ikada.

Izvještaj je također upozorio na druge uticaje klimatskih promjena, uključujući ubrzanje podizanja nivoa mora, rekordno topljenje glečera i toplotne talase.

Guterres je rekao da u svjetlu ovih podataka, COP27 mora biti mjesto za hitne i kredibilne klimatske mjere.

COP27 će zaista ozbiljno početi u ponedjeljak Samitom svjetskih lidera, kada šefovi država i lideri vlada održe petominutna obraćanja u kojima izlažu šta žele od sastanka.

Svjetski lideri govorit će u ponedjeljak i utorak, a nakon što odu, delegati konferencije prelaze na posao pregovora.

federalna.ba/Fena

klimatske promjene klimatski samit