Kineski istraživači pronalaze novi način da sintetišu skrob i proteine iz stabljike kukuruza

Kineski istraživači pronalaze novi način da sintetišu skrob i proteine iz stabljike kukuruza
(Izvor: Xinhua)

Kineski istraživači su nedavno razvili metod visoke efikasnosti za sintezu vještačkog skroba i mikrobnih proteina iz stabljike kukuruza.Ova metoda može smanjiti troškove proizvodnje vještačkog skroba i obezbijediti novi način proizvodnje hrane,prenosi Sinhua.

Rastuće stanovništvo i klimatske promjene predstavljaju velike izazove za bezbjednost hrane. Efikasna konverzija poljoprivrednog otpada u vještačku hranu važan je način za ublažavanje prehrambene krize i ostvarivanje održivog razvoja poljoprivrede.

Istraživači sa Biotehnološkog istraživačkog instituta u okviru Kineske akademije poljoprivrednih nauka i drugih institucija sa sjedištem u Kini, koristili su molekularni sistem sa više enzima i pekarski kvasac za pretvaranje celuloze u stabljikama kukuruza u veštački skrob i za proizvodnju mikrobnih proteina fermentacijom u aerobnim uslovima.

Čitav proizvodni proces zahtijeva samo malo ulaganje u opremu, ne zahtijeva unos koenzima ili energije i ne dovodi do gubitka šećera, nudeći mogućnost proizvodnje vještačkog skroba i mikrobnih proteina po niskoj cijeni, navodi se u studiji.

Studija je objavljena u časopisu Naučni bilten (Science Bulletin).

federalna.ba/Beta

Kineski istraživači