Kina se požalila Njemačkoj nakon što je Baerbock nazvala Xija 'diktatorom'
(Izvor: EPA/EFE)

Kina se požalila Njemačkoj nakon što je Baerbock nazvala Xija 'diktatorom'

Kina se požalila Njemačkoj nakon što je njena ministrica vanjskih poslova nazvala predsjednika Xi Jinpinga "diktatorom", saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, nazivajuću tu karakterizaciju "apsurdnom i otvorenom političkom provokacijom".

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je to u intervjuu za Fox News prošle sedmice na pitanje o ratu Rusije protiv Ukrajine.

- Ako bi Putin dobio taj rat, kakav bi to znak bio za druge diktatore u svijetu, poput Xija, poput kineskog predsjednika? - upitala je ona.

Mao Ning, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova, kazao je da su primjedbe Baerbock "izuzetno apsurdne" i da narušavaju političko dostojanstvo Kine.

- To je otvorena politička provokacija - kazao je Mao na redovnom brifingu za novinare, dodajući da se Kina požalila Njemačkoj.

Baerbock je otvoreni kritičar Kine.

U augustu je izjavia da Kina predstavlja izazov za "osnove toga kako živimo zajednički u ovom svijetu". Ranije je opisala aspekte putovanja u Kinu kao "više nego šokantne" i navela je da Peking sve više postaje sistemski suparnik nego trgovinski partner.

U junu je američki predsjednik Joe Biden također nazvao Xija "diktatorom" dan nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken zaključio posjetu Kini u cilju stabilizacije veza, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Kina Njemačka Annalena Baerbock diktator