Kina poslala 103 vojna aviona ka Tajvanu u periodu od 24 časa

Kina poslala 103 vojna aviona ka Tajvanu u periodu od 24 časa

Kineska vojska poslala je 103 ratna aviona ka Tajvanu tokom 24 sata, što je ministarstvo odbrane ostrva danas nazvalo dnevnim rekordom u skorije vrijeme i oblikom uznemiravanja.

Avioni su primjećeni između 6.00 sati u nedjelju i 6.00 u ponedjeljak, navelo je ministarstvo. Kao što obično rade, avioni su se vratili nazad pre nego što su stigli do Tajvana.

Kina koja smatra Tajvan svojom teritorijom sprovodi sve veće vojne vježbe u vazduhu i vodama oko Tajvana kako rastu tenzije između tog samoupravnog ostrva i kontinentalne Kine i SAD-a.

SAD su glavni snabdjevač oružja Tajvanu i protive se svakom pokušaju promjene statusa Tajvana silom.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 40 aviona prešlo simboličnu tačku na pola puta između kopnene Kine i ostrva. Ono je takođe prijavilo dolazak devet ratnih plovila u prethodna 24 časa.

Ministarstvo je nazvalo kinesku vojnu akciju "uznemiravanjem" koje, kako je dodato. može da eskalira u sadašnjoj napetoj atmosferi.

"Pozivamo vlasti Pekinga da snose odgovornost i odmah prestanu sa ovom vrstom razornih vojnih aktivnosti", navelo je ministarstsvo u saopštenju.

Kina je prošle nedjelje poslala flotilu brodova uključujući nosač aviona Shandong u vode blizu Tajvana. Te vježbe su uslijedile ubrzo pošto su ratni brodovi SAD-a i Kanade prošli kroz Tajvanski moreuz, koji dijeli ostrvo od kopnene Kine.

Kina je takođe predstavila plan o razvoju demonstracione zone za integrisan razvoj sa Tajvanom u svojoj susjednoj provinciji Fujian, u pokušaju da privuče Tajvan dok ga istovremeno upozorava.

Stručnjaci to vide kao njen dugogodišnji pristup štapa i mrkve prema Tajvanu.

Nedavno djelovanje je moguće pokušaj da utiču na tajvanske predsjedničke izbore u januaru. Vladajuća Demokratska napredna stranka koja naginje ka zvaničnoj nezavisnosti ostrva nije po volji kineske vlade.

Kina više podržava opozicione kandidate koji se zalažu za to da se radi sa kopnenom Kinom.

Tajvan i Kina su se odvojile 1949. godine kada su komunisti preuzeli kontrolu nad Kinom tokom građanskog rata. Nacionalisti koji su izgubili, pobjegli su na Tajvan i tamo formirali sopstvenu vladu.

Tajvan ima samoupravu iako ga diplomatski priznaje samo nekoliko stranih zemalja. SAD između ostalih imaju zvanične diplomatske veze sa Kinom dok u Tajvanu imaju predstavništvo.

federalna.ba/Beta

Kina Tajvan