Kina najavila odgovor Velikoj Britaniji zbog 'laži' o Ujgurima
(Izvor: EPA-EFE/WU HONG)

Kina najavila odgovor Velikoj Britaniji zbog 'laži' o Ujgurima

Kina je danas saopštila da će odgovoriti Velikoj Britaniji na "laži i glasine" kojima "ocrnjuje i diskredituje Kinu" u vezi s "takozvanim pitanjima ljudskih prava".

Britanski ministar spoljnih poslova, Dominic Raab, rekao je u utorak da je Vlada u Londonu naložila domaćim kompanijama da provjere da li je kineska roba koju uvoze proizvedena prinudnim radom u pokrajini Xinjiang, gdje, kako se tvrdi, Kina masovno krši prava Ujgura i drugih muslimanskih manjina.

On je naveo da je sve više dokaza o nezakonitom masovnom zatvaranju ljudi u radne logore u Xinjiangu, raširenom prinudnom radu i prisilnoj sterilizaciji žena što "ukazuje na barbarsku praksu za koju smo se nadali da je ostala u drugoj eri".

Odgovarajući danas na to, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Zhao Lijian, rekao je da su "pojedine zemlje, uključujući Veliku Britaniju, plaćale, smišljale i namjerno širile laži i glasine kako bi ocrnile i diskreditovale Kinu u vezi s takozvanim pitanjima ljudskih prava. To potpuno razotkriva njihovu dvoličnost i zle namjere da ograniče razvoj i napredak Xinjianga i da se mješaju u unutrašnja pitanja Kine".

Portparol Ministarstva je najavio da će Peking "preduzeti sve neophodne mjere da odbrani nacionalne interese i dostojanstvo i da snažno zaštiti svoj suverenitet i bezbjednosne interese".

federalna.ba/Beta

Kina Velika Britanija Ujguri
državni tajnik SAD Anthony Blinken Kina
0 28.01.2021 07:42
Velika Britanija koronavirus
0 27.01.2021 20:18
Velika Britanija
0 27.01.2021 18:01
Europska Unija umjetna inteligencija SAD Kina
0 26.01.2021 15:51