Kina: Muškarcu doživotno zabranjen ulazak u park za pande zbog bacanja predmeta
(Izvor: Ilustracija/ANDY WONG)

Kina: Muškarcu doživotno zabranjen ulazak u park za pande zbog bacanja predmeta

Muškarcu koji je prekršio zabranu hranjenja pande i bacao predmete u ograđeni prostor doživotno je zabranjen pristup jednom od glavnih centara za uzgoj i razmnožavanje ove ugrožene vrste.

U saopštenju Istraživačke baze Chengdu za uzgoj divovskih pandi nije navedeno o kojim predmetima je riječ, ali se navodi da hranjenje pandi može nanijeti štetu životinji.

Centar je identifikovao posjetioca kao kao 53-godišnjeg muškarca prezimena Gao.

“S obzirom na Gaoovu neciviliziranu posjetu i njegovo ponašanje koje može nanijeti štetu džinovskim pandama, zabranjen mu je ulazak u bazu panda... doživotno”, navodi se u saopštenju.

Baza je ranije uvela zabrane hranjenja pandi. Muškarcu koji je bambusima hranio mladunčad pande i ženi koja im je dala kikiriki doživotno je zabranjena posjeta u augustu prošle godine. 

Ostalim posjetiocima zabranjen je ulazak u trajanju od jedne do pet godina zbog prekršaja kao što je bacanje vode ili snažno udaranje o staklo ograde, prenose lokalni mediji.

Crno-bijela džinovska panda postala je nacionalni simbol Kine, a posuđivana je zoološkim vrtovima širom svijeta. Predsjednik Kine Xi Jinping, tokom prošlegodišnje posjete SAD-u, nazvao ih je "izaslanicima prijateljstva između kineskog i američkog naroda".

Baza u Chengduu, glavnom gradu provincije Sichuan, popularna je turistička destinacija. Ukupno 34 pande rođene su prošle godine u dvije baze u Sichuanu, uključujući i onu u Chengduu. 

"Nacionalno blago ima stroge standarde u ishrani", naveli su iz baze, ističući da se od posjetitelja samo tražilo da budu civilizovani i služe kao primjer.

federalna.ba/AA
Kina panda zabrana ulaska ishrana