Kanton 10 nakon dugo godina bilježi veći upis prvačića
(Izvor: Fena/Mario Loncar)

Kanton 10 nakon dugo godina bilježi veći upis prvačića

U svim školama na području Kantona 10 nastava je počela u ponedjeljak, 4.septembra, a u školske je klupe sjelo 360 prvašića, što je za 47 više u odnosu na prošlu godinu.
Gordana Nakić, kantonalna ministrica nauke, obrazovanja, kulture i sporta rekla je u razgovoru za Fenu kako su sve škole na području kantona jutros spremno dočekale početak nove školske godine zahvaljujući, kako kaže, direktorima i njihovim pomoćnicima koji su predano radili i sve organizirali da bi odgojno-obrazovni proces mogao krenuti na vrijeme.

Kanton 10 je godinama izložen stalnom padu broja učenika pa veći upis prvašića ove godine, navodi ministrica, posebno raduje, ohrabruje i ulijeva nadu.

"Smatramo kako školstvo treba ići u korak s vremenom te u ovoj školskoj godini krećemo s provedbom novoga kurikula u prvim razredima osnovne škole i prvim razredima opće gimnazije. Naime, analize postojećeg stanja u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovnom sistemu  te vanjske preporuke i pokazatelji su razlozi na temelju kojih je 2021. godine, Ministarstvo nauke, obrazovanja, kulture i sporta Kantona 10, kao glavni nositelj obrazovnih politika, pristupilo procesu izrade prijedloga novih kurikuluma u saradnji sa Zavodom za odgoj i obrazovanje", naglasila je ministrica.

Po njezinim riječima, glavni cilj obrazovne reforme je izgradnja učinkovitijeg i usklađenijeg odgojno-obrazovnog sistema kroz strukturalne i sadržajne promjene koje će podrazumijevati manje učenja činjenica napamet, a više razvoja kritičkog i logičkog razmišljanja, kreativnosti i vještina potrebnih za cjeloživotno obrazovanje i tržište rada.

"Sam proces obrazovne reforme počeo je 2021. godine, a do početka jula 2023. realizirano je predstavljanje kurikula, javna rasprava o predmetnim kurikulima, recenzije te obuka prosvjetnih radnika za implementaciju", pojašnjava ministrica.

Osim aktivne saradnje sa Sveučilištem u Mostaru, Ministarstvo je potpisalo Sporazum o saradnji za izradu kurikula s Republikom Hrvatskom te su veliki doprinos cijelom procesu dali stručnjaci u obrazovanju iz RH.

"S ponosom moram naglasiti da je i deset prosvjetnih radnika, odgojno-obrazovnih stručnjaka iz naših učionica, aktivno sudjelovalo u cijelom procesu te im ovom prilikom čestitam na uspješno obavljenom poslu", poručila je ministrica Nakić.

Također, prošle školske godine krenulo se s pilot projektom produženih boravaka koji se pokazao uspješnim te se s njim nastavlja, ali u puno većem opsegu, jer je zainteresiranost značajno porasla.

"Ako nije motiviran učenik je nezainteresiran, pasivan i u konačnici to rezultira izbjegavanjem i ometanjem nastave. Svjesni smo kako su današnje generacije drugačije, udžbenik odavno nije jedini izvor informacija, a učitelj prenositelj znanja te je krajnje vrijeme da se pokrenemo i zakoračimo u kvalitetno školstvo po mjeri današnjih generacija. Upravo zato reforma školstva mora krenuti iz učionica - od učitelja, i tu očekujem najviše novosti koje će se temeljiti na aktivnim metodama poučavanja", ističe ministrica.

Rekla je i da u školama u Kantonu 10, nažalost, nema sistemske brige za darovite učenike.

"Ovo je sramotna i porazna činjenica za nositelje obrazovnog sistema, jer djeca su naš najveći resurs na kojem moramo graditi budućnost. Imajući ovo na umu Ministarstvo je 2021, godine ostvarilo saradnju s Centrima izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije te provelo obuke u cilju jačanja kapaciteta odgojno-obrazovnih radnika", navela je ministrica.

Dodatno je pojasnila kako je u prethodnoj školskoj godini njezino ministarstvo s Centrima izvrsnosti iz Splitsko-dalmatinske županije provelo besplatno testiranje za učenike od 7. razreda osnovne škole do 3. razreda srednje škole gdje je uspješnost iz darovitost iz prirodnih nauka, matematike, novih tehnologija i informatike pokazalo više od 30 učenika.

Tim učenicima Ministarstvo će osigurati besplatan prijevoz u Split, a Centri izvrsnosti besplatno učenje tokom 13 subota u školskoj 2023./24. godini.

“Nastavit će se i educiranje nastavnog kadra te istovremeno raditi na otvaranju školskih centara u Kantonu 10. Vjetar u leđa ovim aktivnostima svakako je i 70 000 eura od Republike Hrvatske za projekt Unaprjeđenje odgojno-obrazovnog sistema kroz uspostavu CI čiji je nositelj Ministarstvo, a partner CI iz Splita", naglašava ministrica.

Nadalje, uz uspostavu školskih centara, Ministarstvo je formiralo intreresorni stručni tim za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama ovog kantona.

"O odgoju nije moguće govoriti bez roditelja koji su prvi odgajatelji i imaju presudnu ulogu u životima svoje djece. Zato pozivam roditelje da budu partneri školi te da zajedno djecu odgajamo u duhu tolerancije, empatije, uvažavanja i prihvaćanja vršnjaka kako nemilih događaja koji su u ovoj godini potresali škole više ne bi bilo", poručila je ministrica Gordana Nakić.

Na kraju je zaželjela svim učenicima, prosvjetnim radnicima i roditeljima sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

federalna.ba/Fena

Kanton 10 obrazovanje škole prvačići
Kanton 10 poljoprivrednici Poticaji poljoprivrednicima
0 30.11.2023 18:50
dojave o bombama škole Belgija
0 27.11.2023 12:02
škole KS dojave o bombi
0 24.11.2023 12:59