videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Komisija dala zeleno svjetlo svim kandidatima, budući ministri optimistični

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dala je preporuku Zastupničkom domu Državnog parlamenta da podrži predložene ministre i njihove zamjenike. Sedam članova komisije je bilo za, dva protiv i jedan suzdržan. Konačan test je u srijedu kada zasjeda Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Napravljen je još jedan korak ka zvaničnom imenovanju novog saziva Vijeća ministara BiH. Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara prvo su na sjednici razmatrali podobnost kandidata, pa odlučili povući bitan potez u proceduri imenovanja i dati preporuke za potvrđivanje svih imena na listi za novi saziv. Svi kandidati za Vijeće ministara položili su pitanja članova Komisije, te su predloženi za imenovanje.

"Ono što je novo nakon ovih izbora da je ovo rekordan rok u kojem je Vijeće ministara izabrano i to je dobar znak", smatra Predrag Kožul, predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje Vijeća ministara.

A propitivanje nije bilo lako. Pred budućim državnim ministrima ozbiljna i zahtjevna pitanja. Fokus na poznavanju resora kojima će upravljati, te na prioritetima i potezima koje će prvo preduzeti, ukoliko zauzmu ministarske pozicije. A kandidati za te pozicije,  čini se, već spremni, uz najave ozbiljnog pristupanja zadacima koji će se naći pred njima. 

"Možda se od mene kao od glasnog političara očekuje neki revanšizam. Nikada se sa tim nećemo baviti. Ljudi koji budu dobro radili svoj posao ne zanima me za koga glasaju, ni za koga navijaju, važno je da obave svoje poslove u skladu sa zadacima", kazao je Elmedin Konaković, kandidat za ministra vanjskih poslova BiH.

"Bio sam ministar i ne predstavlja mi ovo neki veliki izazov, u smislu da nešto žudim za tim. Naravno ako budem izabran nastojat ću da radim što bolje. Ne treba nam puno, da budemo za nijansu boljih od ovih, ali želim da to bude puno bolje nego sada, da ne bude nikakvih blokada", naveo je Zukan Helez, kandidat za ministra odbrane BiH.

"Ja sam spreman da radim, da pomognem ljudima na terenu u BiH i moj plan je da se stabilizuje stanje koje ima, a to je sve finansijske pomoći za ljude koji su se vratili na ognjišta", kazao je Sevlid Hurtić, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

No, jedan kandidat bio je, čini se, pod lupom pojedinih članova Komisije. 

Pred Nenadom Nešićem na stolu najviše pitanja. Iako su kadrovi SNSD-a iz Istočnog Sarajeva otvoreno govorili o svome protivljenju da Nešić bude novi ministar sigurnosti, čini se da stavovi u ovoj stranci, ipak, nisu usaglašeni. Njihovo protivljenje zamjenica predsjedavajućeg Komisije Sanja Vulić vidi kao nedostatak autoriteta.

"Mogu vam otvoreno reći da će poslanici SNSD-a podržati novi saziv Vijeća ministara i da će biti izabrani u skladu sa svim dogovorima naših lidera. Nešić kao i svi mi, niko od nas - ni predloženi kandidati iz SNSD-a ni koji smo na pozicijama - niko od nas nije bezgrešan", istakla je Sanja Vulić, zamjenica predsjedavajućeg Komisije za izbor i imenovanje Vijeća ministara.

U proceduri je preostao samo još jedan uslov. Potencijalni budući državni ministre očekuju i konačnu potvrda Zastupničkog doma Državnog parlamenta. Sjednica na kojoj bi trebalo biti imenovano novo Vijeće ministara, zakazana je već za srijedu.

federalna.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković Zukan Helez Sevlid Hurtić