Kambodža traži od britanskih muzeja povrat svojih antikviteta koji su ukradeni iz hramova
(Izvor: BBC)

Kambodža traži od britanskih muzeja povrat svojih antikviteta koji su ukradeni iz hramova

Kambodža poziva vladu Ujedinjenog Kraljevstva da joj pomogne da vrati antikvitete za koje kaže da su ukradene iz njenih hramova, a koje se nalaze u muzejima Victoria&Albert i Britanski muzeji. 

Muzeji navode da su transparentni u pogledu porijekla predmeta.

V&A je pozdravio "konstruktivni dijalog". Britanski muzeji navodi da će razmatrati zahtjeve "pažljivo i s poštovanjem".

U pismu svojoj britanskoj kolegici Nadine Dorries, kambodžanski ministar kulture Phoeurng Sackona kaže da su mnoga važna kulturna blaga ukradena iz svetih hramova i "bespravno završila" u skladištima i institucijama - uključujući dva londonska muzeja.

Kambodžani, koji vjeruju da drevne statue čuvaju duše njihovih predaka, kažu da su mnoga ukradena djela prošla kroz ruke odmetnutog britanskog trgovca umjetninama Douglasa Latchforda, koji je umro 2020.

Fokus na Britaniju označava najnoviju fazu u kampanji Kambodžanaca da vrate najdragocjenije rezbarije i statue u zemlji koje su opljačkane, a zatim prodate zapadnim muzejima i privatnim kolekcionarima.

Smrtonosni režim Crvenih Kmera bio je na vlasti od 1975. do 1979. godine, kada se smatra da je ubijeno više od dva miliona ljudi, a grupa je kontrolisala velike dijelove zemlje do kasnih 1990-ih. Veliki dio pljačke dogodio se tokom ovog trodecenijskog perioda građanskog rata i sukoba.

- Ovo je bilo vrijeme sukoba. Cijeli svijet je to znao. Veliki muzeji poput Britanskog muzeja ili V&A, nisu trebali prihvatiti ove komade - kaže pravnik Bred Gordon.

- Rekli bismo da za većinu komada nema izvozne dozvole. Dakle, ovi muzeji i ovi pojedinci primaju ukradene predmete, a ukradene predmete treba vratiti - kazao je on.

federalna.ba/Fena

Kambodža Velika Britanija antikviteti
Velika Britanija inflacija Inflacija u Velikoj Britaniji Rishi Sunak
0 28.05.2023 11:02
Velika Britanija finansijski problemi
0 17.05.2023 14:43