Južna Koreja lansirala prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje

Južna Koreja lansirala prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje

Južna Koreja lansirala je danas svoju prvu svemirsku raketu domaće izrade pokazuju snimci objavljeni na televiziji, nekoliko mjeseci poslije neuspjelog prvog pokušaja u oktobru, javila je agencija AFP.

Korejska raketa za lansiranje satelita, na tečno gorivo od 200 tona zvanično nazvana Nuri, poletjela je sa poligona Geheung u 16.00 po lokalnom vremenu (9.00 po srednjeevropskom vremenu).

Komentator je rekao "izgleda da sve ide po planu". Zvanično će rezultati biti saopšteni kasnije danas.

U prvom pokušaju u oktobru, probni teret stigao je do željene visine od 700 kilometara ali nije ušao u orbitu zato što je motor treće faze rakete pregoreo ranije nego što je planirano, prenosi agencija AP.

Ukoliko današnje lansiranje bude uspješno, Južna Koreja će postati deseta zemlja na svijetu koja je lansirala satelit u svemir sopstvenom tehnologijom.

Južna Koreja, deseta najveća svjetska privreda glavni je snabdjevač poluprovodnika, automobila i pametnih telefona na svjetskim tržištima. Međutim, njen svemirski program kaska za njenim azijskim susjedima Kinom, Indijom i Japanom.

Susjedna Sjeverna Koreja postavila svoje prve satelite za posmatranje Zemlje u orbitu 2012. odnosno 2016. mada nema dokaza da je i jedan od njih ikada emitovao slike iz svemira ili slao podatke nazad u zemlju. Sjeverna Koreja je zbog lansiranja tih satelita dobila ekonomske sankcije UN zato što je to smatrano kao prikriveno testiranje zabranjene tehnologije raketa dugog dometa.

Južna Koreja je od početka 1990-ih poslala niz satelita u svemir ali sve sa lansirnih poligona u ionostranstvu ili raketom izgrađenom stranom tehnologijom. Ona je 2013. prvi put uspješno lansirala satelit sa svog terena, ali prva faza lansirne rakete proizvedena je u Rusiji.

Uspješno lansiranje danas podstaklo bi rastuće svemirske ambicije Južne Koreje ali takođe dokazalo da ona raspolaže ključnim tehnologijama za izgradnju sistema nadzora baziranog u svemiru i većih raketa u vrijeme neprijateljstava sa rivalskom Sjevernom Korejom, smatraju neki stručnjaci, prenosi AP.

federalna.ba/Beta

Južna Koreja
poplave Južna Koreja
0 10.08.2022 10:08
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Južna Koreja
0 10.08.2022 09:34
Južna Koreja Mjesec
0 05.08.2022 14:29