Još jedna optužnica za korupciju protiv bivše liderke Mjanmara Aung San Suu Kyi

Još jedna optužnica za korupciju protiv bivše liderke Mjanmara Aung San Suu Kyi

Bivša liderka Mjanmara Aung San Suu Kyi, koju je sud vojne hunte ranije osudio na šest godina zatvora, ponovo je optužena za korupciju, saznaje danas AFP od izvora informisanih o tom slučaju.

Pet novih tačaka optužnice za korupciju izrečeno je jučer protiv dobitnice Nobelove nagrade za mir 1991. godine, objavili su ti izvori.

Prema navodima medija pod kontrolom vojnih vlasti, ona je optužena da je izazvala finansijski gubitak za državu kršeći propise o nabavci i kupovini helikoptera.

Bivši predsjednik Win Myint optužen je po istim tačkama, naveli su izvori.

Sedamdesetšestogodišna Aung San Suu Kyi je u pritvoru od državnog udara 1. februara 2021., kada su generali srušili njenu vladu i okončali deceniju demokratske tranzicije zemlje.

Od tada ona se suočava sa nizom tužbi i sudskih postupaka, koji se odnose na optužbe oko kršenja zakona o čuvanju državnih tajni koji potiče iz kolonijalne ere, izborne prevare, pobune, podsticanje na javne nemire i drugih.

Osuđena je ranije na šest godina zatvora i prijeti joj više decenija zatvorske kazne ako bude proglašena krivom po svim optužbama.

Početak kazne ona služi u kućnom pritvoru, na tajnom mjestu, gdje je već gotovo godinu dana i gdje će ostati dok joj traje suđenje. Ono se odvija iza zatvorenih vrata, a njeni advokati imaju zabranu razgovora sa medijima i međunarodnim organizacijama.

Više njenih saradnika već je osuđeno na teške zatvorske kazne, 75 godina dobio je bivši ministar, a 20 godina jedan od njenih saradnika. Drugi optuženi su u izgnanstvu ili se skrivaju.

Državni udar uveo je zemlju u haos. Sigurnosne snage ubile su više od 1.400 civila, prema navodima lokalne nevladine organizacije, a građanske milicije uzele su oružje da se bore protiv vojne hunte širom Mjanmara.

Generali su opravdalli preuzimanje vlasti navodeći masovne pronevjere tokom izbora 2020. godine, na kojima je pobijedila stranka Aung San Suu Kyi.

Oni su obećali da će organizovati nove izbore 2023. godine. Aung San Suu Kyi, koja je osuđena na zatvor, ne bi mogla da učestvuje na njima.

federalna.ba/Beta

 

Aung San Suu Kyi Mjanamar
Aung San Suu Kyi suđenje
0 03.05.2022 08:06
Aung San Suu Kyi Mjanmar presuda
0 27.04.2022 07:41
Mijanmar Aung San Suu Kyi
0 10.01.2022 10:14
umanjena kazna Aung San Suu Kyi
0 06.12.2021 15:46