Johnson pitao naučne eksperte postoji li 'poseban fen za kosu' protiv Covida

Johnson pitao naučne eksperte postoji li 'poseban fen za kosu' protiv Covida

Bivši premijer Boris Johnson pitao je glavne naučne savjetnike britanske vlade na početku pandemije da li se "poseban fen za kosu" može koristiti protiv Covida, objelodanjeno je u srijedu.

Kako se virus počeo širiti svijetom u martu 2020., Johnson je sa zvaničnicima podijelio video na YouTubeu na kome se fen koristi "za ubijanje Covida", kazao je njegov bivši glavni savjetnik Dominic Cummings.

Bivši britanski čelnik želio je da Chris Whitty, glavni medicinski zvaničnik Engleske, i Patrick Vallance, njen glavni naučni savjetnik, daju mišljenje o tome, tvrdi Cummings u izjavi dostavljenoj javnoj istrazi o Covidu.

Ispituje se učinak britanske vlade u borbi protiv virusa, što je dovelo do toga da je u Britaniji do sredine jula 2021. zabilježeno skoro 130.000 smrtnih slučajeva.

Broj smrtnih slučajeva od Covid-19 u Britaniji bio je jedan od najviših zvaničnih u svijetu.

Cummings, koji je napustio Johnsonovu vladu krajem 2020. nakon što se posvađao s njim, iskoristio je svoju izjavu svjedoka na 115 stranica i lično svjedočenje da napadne način na koji se njegov bivši šef borio s krizom.

- Loša tačka je bila kada je širio video na kome tip tip puše specijalnim fenom u nos 'kako bi ubio Covid' i pitao CSA i CMO šta misle - izjavio je bivši pomoćnik, misleći na tvrdnje Whittyja i Valancea o fenovima i saunama koje ubijaju koronavirus od 19. marta 2020.

Cummings također tvrdi da je Johnson bio "izuzetno rastrojen" kada je virus prvi put pogodio Britaniju, zbog raznih ličnih i političkih problema.

- Morao je da završi razvod i zbog toga se borio s finansijskim problemima – piše on.

- Bivša djevojka u medijima je iznosila optužbe na njegov račun. Njegova sadašnja devojka je željela da finalizira objavu vjeridbe. Rekao je da želi da radi na svojoj knjizi o Shakespeareu - dodao je Cummings.

Istraga, kojom predsjedava penzionisani viši sudija, trebalo bi da tokom ove godine intervjuira Johnsona i sadašnjeg premijera Risjija Sunaka, koji je bio ministar finansija tokom pandemije.

Johnsona su prošle godine smijenili konzervativni zastupnici nakon niza skandala, uključujući takozvanu kontroverzu "Partygate" oko zabava u Downing Streetu koje su prekršile pravila karantina.

On je dao ostavku kao poslanik u junu nakon što su poslanici otkrili da ih je namjerno obmanuo u vezi s aferom.

Cummings se također suočio s kritikama, posebno zbog uvredljivog jezika otkrivenog u tekstualnim porukama iz tog vremena i njegove uloge u "toksičnoj kulturi” u vrhovima britanske vlade.

- Dominantna kultura bila je mačo i herojska - izjavila je u srijedu Helen MacNamara, koja je bila jedna od najviših zvaničnika u zemlji.

- Bilo je pozitivno beskorisno kada je zemlji bilo potrebno promišljeno i razborito donošenje odluka – kazala je ona, prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

Boris Johnson Covid19