SAD: Nije pronađen direktan dokaz o porijeklu pandemije

SAD: Nije pronađen direktan dokaz o porijeklu pandemije

Američke obavještajne agencije nisu pronašle direktan dokaz da je pandemija covida 19 proizašla iz incidenta u Institutu za virologiju u kineskom gradu Wuhanu, navodi se u izvještaju Kancelarije direktora nacionalne obavještajne služe /ODNI/ sa kojeg je skinuta oznaka povjerljivo.

U izvještaju ODNI navodi se da američka obavještajna zajednica i dalje ne može da odbaci mogućnost da je virus nastao u laboratoriji, ali da nisu u stanju da otkriju porijeklo pandemije.

"Centralna obavještajna agencija /CIA/ i druge agencije i dalje nisu u stanju da utvrde tačno porijeklo pandemije covida 19, pošto se obje hipoteze /o prirodnom i laboratorijskom porijeklu/ oslanjaju na značajne pretpostavke ili se suočavaju sa izazovima konfliktnih izvještaja", ističe se u saopštenju.

Obiman rad vođen je o virusima korona na Institutu u Wuhanu, ali agencije nisu pronašle dokaz o određenom incidentu koji je mogao izazvati pandemiju.

Porijeklo pandemije i dalje je tema žestoke diskusije u Americi od kada je registrovan prvi slučaj oboljenja kod čovjeka u Wuhanu krajem 2019. godine.

Američki predsjednik Joe Biden je u martu potpisao nacrt zakona o skidanju oznake povjerljivo sa izvještaja o porijeklu pandemije.

federalna.ba/AA

 

Covid19 SAD