Jeruzalemska aukcijska kuća prodaje pečate kojima su tetovirani zatočenici Auschwitza

Jeruzalemska aukcijska kuća prodaje pečate kojima su tetovirani zatočenici Auschwitza

Aukcijska kuća u Jeruzalemu saopštila je da prodaje 14 pečata korištenih za tetoviranje zatočenika koncentracionog logora Auschwitz, što je izazvalo ogorčenje i osudu Memorijalnog centra holokausta u Izraelu.

Kuća Tzolman je vrijednost pečata kojima su uz pomoć igala tetovirani brojevi na tijelu logoraša procijenila na 30.000 do 40.000 dolara, a najveća ponuda u utorak je bila 1.810 dolara. Aukcija je zakazana za 9. novembar, prenose izraelski mediji.

Na web-siteu aukcijske kuće je objavljeno da se radi o "originalnim pečatima korištenim za tetoviranje brojeva zatvorenicima Auschwitza -najšokantnijem predmetu holokausta". Uz pečate se prodaju i instrukcije njemačkog proizvođača Aesculap za žigosanje stoke.

Kako se navodi, pečati za stoku su bili deset puta veći, tako da navodno nema sumnje da su ovi manji proizvedeni za tetoviranje zatvorenika. Na prodaju je ponuđen treći komplet pečat koji je preživio rat, a jedan je u vojnom muzeju u Sankt Peterburgu, a treći u bivšem logoru Auschwitz.

Memorijalni muzej holokausta u SAD je potvrdio da su takvi pečati korišteni da se obilježe zatvorenici serijskim brojem za identifikaciju iglama dugim jedan centimetar. Nacisti su potom utrljavali mastilo.

Memorijalni centar holokaust Yad Vashem u Izraelu je osudio prodaju pečata i doveo u pitanje njihovu autentičnost. Fotografija koju je objavila aukcijska kuća nije dovoljan dokaz, zaključio je Yad Vashem.

Predsjedavajući Yad Vashema Dani Dayan je objavio na Twitteru da taj centar ne kupuje predmete iz doba holokausta da ne bi ohrabrivao pohlepne trgovce.

"U principu Yad Vashem se suprotstavlja postojanju tržišta za jevrejske i nacističke predmete iz vremena holokausta i zato ih ne kupuje", napisao je Dayan, dodavši da je na sreću broj predmeta poklonjeni Yad Vashemu deset puta veći od onih koji se prodaju.

Rabin Menachem Margolin, predsjedavajući Evropske jevrejske asocijacije je optužio aukcijsku kuću da pokušava da profitira od pečata i napisao pismo ministru pravde Izraela da zaustavi „ gnusnu prodaju“.

Do sada međutim aukcijska kuća nije identifikovala onoga ko je ponudio pečate. Ona obično prodaje jevrejske tekstove i istorijske dokumente, piše Jerusalem post.

Predsjedvajući te kuće Meir Tzolman je međutim rekao da je cilj prodaje pečata povećanje svesnosti o holokaustu. "Ja sam posljednji koji potcjenjuje i umanjuje holokaust. Želim da osiguram da predmet stigne u prave ruke i ne nestane sa stranica istorije", rekao je Tzolman za lokalnu radio stanicu.

federalna.ba/Beta

Tzolman aukcija pečati Auschwitz
aukcija američki Ustav Sotheby's
0 19.11.2021 09:24
Frida Kalho slikanje aukcija
0 17.11.2021 08:52
aukcija Christie's umjetnička djela
0 12.11.2021 08:50
Claud Monet Coin Le Bassin aux Nymphéas aukcija
0 10.11.2021 07:54
Japan rak aukcija
0 08.11.2021 08:38