Jedna od najvažnijih karika evolucije je morska zvijer čije oko ima 28.000 sočiva
(Izvor: dailymail.co.uk)

Jedna od najvažnijih karika evolucije je morska zvijer čije oko ima 28.000 sočiva

Morska zvijer bizarnog izgleda, sa kružnim ustima punim oštrih zuba pokrenula je brojna pitanja o prahistorijskoj „trci u naoružanju" među različitim životinjama.

Novo istraživanje je analiziralo način života radiodonata, koji su kao predatori vrebali sve što se kreće po okeanima još prije više od 500 miliona godina. Smatra se da spadaju među najranijim vrstama životinja koje su se pojavile na planeti Zemlji. 

Nova studija otkrila je da su im njihove velike oči davale prednost u lovu, prisiljavajući njihov plijen da se prilagodi i bježi, ili da umre, što je svakako značajno učešće u jednom talasu evolucije.

Ipak, i druge životinje su u to vrijeme imale oči, oči radiodonata bile su posebno sofisticirane, i pružale su im prednost u slabo osvijetljenim dijelovima okeana.

John Paterson sa Univerziteta u Novoj Engleskoj, vodeći autor studije, rekao je da je upravo ta „trka u naoružanju" dovela do raznolikosti života kakav danas vidimo.

„Radiodonti su zaista čudni, jer izgledaju kao mješavina različitih dijelova životinja spojenih zajedno. Glava ima par velikih bodljikavih dodataka za hvatanje plijena, kružna usta su sa oštrim zubima a tu je i veliki par očiju. Ostatak tijela izgledao je poput lignje...", rekao je Paterson.

„Budući da su bili tako dobro opremljeni za lov, posebno sa njihovim izvrsnim vidom, izvršili su veliki pritisak na svoj plijen, posebno kada je riječ o dugoročnom preživljavanju. Dakle, plijen je trebalo da evoluira kako bi preživio.„Moguće je da je ova ‘trka u naoružanju' u velikoj mjeri odgovorna za raznolikost života koji danas vidimo", objasnio je Paterson.

U studiji se navodi da „jednom, kada su životinje počele da love druge životinje, prije više od 500 miliona godina, pokrenule su sve širu mrežu složenih ekoloških interakcija, koje su nesumnjivo rezultirale razvojem novih vrsta."

Ajkule svog vremena 

Dr Paterson i njegov tim donijeli su nove zaključke nakon ispitivanja fosila sa ostrva Kangaroo  u Južnoj Australiji. Donedavno se o očima radiodonata znalo relativno malo, ali otkriće većih, boljih primjeraka oka, otvorilo je put ka novim otkrićima.

Uzorak jednog oka imao je čak 28.000 sočiva.

„Pokazali smo da radiodonti imaju neke od najvećih i najsloženijih očiju u istoriji životinjskog svijeta. Ne samo da su imali oštar vid, već su mogli da vide na različitim nivoima svjetlosti u okeanu. To uključuje tamne dubine i do 1.000 metara, gdje je sunčeva svjetlost gotovo ne dopire, kažu istraživači.

„Možda bez radiodonata, danas ne bismo vidjeli ogromnu raznolikost člankonožaca, uključujući insekte, pauke, rakove i stonoge. Najstariji fosili radiodonta datiraju otprilike 518 miliona godina i, iako nije jasno kada su tačno izumrli, čini se da su ova bića preživjela do prije 400 miliona godina", objašnjavaju istraživači značaj ove čudne životinje.

Osim čudnog izgleda, zastrašujućih zuba i fantastičnih očiju, naučnici smatraju da su radiodonti bili jako velike životinje, ali se ta pretpostavka za sada još dokazuje. Izvjesno je da su bili „ajkule svog vremena" - vrsni predatori, sa izuzetno dugim životnim vijekom.

federalna.ba/dailymail.co.uk