videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Jedan savez zbog svoje dugotrajnosti i glavnih aktera privlači posebnu pažnju

Bh. politička scena poznata je po velikom broju stranaka, a ni koalicija ne manjka. No, jedan savez zbog svoje dugotrajnosti, ali i glavnih aktera privlači posebnu pažnju. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u fokusu su javnosti zbog sve glasnijih teorija da na njihovoj relaciji nije sve tako sjajno. Ipak, Dodik je za takve navode imao odgovor. I Čović - a politički problem uglavnom i samo Trojka.

Puca li politički savez i prijateljstvo Milorada Dodika i Dragana Čovića ili je, pak, nikad jače? Na spekulacije da je odnos u krizi, Dodik je imao odgovor u vidu fotografije kojom je stavio tačku na glasine. Za stolom domaćin Milorad Dodik, a gosti Dragan Čović i Borjana Krišto. Predsjednik RS-a tvrdi - opuštena atmosfera, dok analitičari smatraju da na stolu nisu bili samo jelo i piće - već i važna državna pitanja.

„Uz pomoć radnog ručka, a ne sastanka, rješavaju krupna pitanja. Na taj način su riješena pitanja kao što je proračun. I oni su se dogovorili, očigledno, oko raspodjele svih funkcija tako da ovo sve što se događa je, zapravo, očekivano i onaj pokušaj folklora da se to prikaže kao drugačiji odnosi - informacije imam da se nikada nisu poremetili“, tvrdi politički analitičar Zoran Krešić.

Posljednji u nizu dokaza da turbulencija na relaciji Dodika i Čovića nema je imenovanje Zorana Tegeltije na poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Prijateljski i poslovni odnosi, čini se, stabilni uprkos otvorenim pitanjima. Nije tajna da im stavovi nerijetko nisu isti, a da saglasnosti o NATO-u nema. S jedne strane, Čović optimističan – proces približavanja BiH NATO-u ne može se zaustaviti, dok s druge, Dodik prijeti prekidom saradnje sa Sjevernoatlantskim savezom. Istina, bar ne javno, Čović i Dodik se ne slažu ni o pitanju državne imovine, ali i ignoriranja i napuštanja državnih institucija. Ipak, različita mišljenja uvažavaju, o njima često ne raspravljaju, a čini se, nekad ih i zanemaruju zarad jednog cilja. Vlastite političke moći.

„Saglasili smo se oko evropskog puta BiH, naravno da imamo različita mišljenja oko NATO-a i to je nepotrebno komentarisati“, Dodikove su riječi, dok prema Čoviću, opredijeljeni su da između njih nema nikakvih prijekora - ni u izvršnoj ni u zakonodavnoj vlasti.

Najdugotrajniji politički savez u BiH opstaje godinama, no šta ih povezuje? Interesi i moć na političkoj sceni, smatraju analitičari. No, poznato je da ne budu pošteđeni kritika ni novi politički partneri koji s njima uđu u vlast. Proširena Trojka nosi dugu listu kritika zbog te saradnje. Često im se spočitava da prilikom raspodjele političkog plijena važne pozicije predaju u ruke SNSD-u i HDZ-u BiH. No, nije sve tako stabilno i čvrsto na relaciji Dodik - Čović, a labilno u Trojci, misli politička analitičarka Ivana Marić: „Oni su napravili takav jedan neraskidiv pakt koji ih tjera da prevaziđu razlike, da se fokusiraju na ono što je zajedničko, a to drugo jednostavno ignorišu. HDZ je već napravio izlet sa SDP-om protiv Dodika i to je dobro da nemamo čvrst blok dvije strane već da imamo blokove“.

Političkih blokova ne manjka, kao ni nove političke energije. Barem u najavi dok se rezultati iščekuju. Za to vrijeme, u jeku nagađanja slabi li odnos Dodika i Čovića, ugodnom atmosferom domaćin Dodik se, čini se, iskupio nakon što se nije pojavio na svečanom otvaranju Sajma privrede u Mostaru, gdje je bio redovan gost. Interesantno - na stolu, barem za javnost, nije bilo rakije koju proizvodi porodica Milorada Dodika kojom se, inače, redovno počaste u zgradi Vlade RS-a.

federalna.ba

Milorad Dodik Dragan Čović
Dragan Čović Milorad Dodik Nermin Nikšić
0 24.09.2023 22:50
Milorad Dodik Christian Schmidt
0 24.09.2023 13:21
Dragan Čović Borjana Krišto Andrej Plenković
0 21.09.2023 21:58
Milorad Dodik Sud Bosne i Hercegovine
0 21.09.2023 20:27