Japanski premijer izjavio da zabrana istopolnih brakova nije diskriminacija
(Izvor: EPA-EFE/Stanislav Kogiku)

Japanski premijer izjavio da zabrana istopolnih brakova nije diskriminacija

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je danas da zabrana istopolnih brakova u toj zemlji nije diskriminacija, insistirajući da je ustavom predviđeno da je brak heteroseksualna zajednica. Kishidina vladajuća Liberalno demokratska partija, poznata po zastupanju konzervativnih porodičnih vrijednosti i nevoljnosti da promoviše rodnu ravnopravnost i seksualnu raznolikost, glavni je protivinik legalizacije istopolnih brakova i drugih mjera jednakosti za LGBTQ osobe.

Na pitanje u parlamentarnom odboru za budžet da li misli da zabrana istopolnih brakova predstavlja diskriminaciju, Kishida je u utrorak rekao da ne misli da je zabrana braka istopolnim parovima nepravedna diskriminacija od strane države. Njegov komentar izazvao je kritike opozicionih poslanika i LGBTQ aktivista, koji su upitali da li Kishida čini ustupak ultrakonzervativcima u svojoj stranci koji se protive seksualnoj raznolikosti.

Kishida je danas ponovio svoj stav da zabrana istopolnih brakova "nije protivustavna" i negirao da ima predrasude. "Vjerujem da nemam osjećaj diskriminacije (po tom pitanju). I nikada nisam rekao da sam protiv toga", rekao je. Prošlomjesečne diskriminatorske primjedbe bivšeg pomoćnika Kishide Masazoshiza Araiza o LGBTQ osobama izazvale su gnjev širom zemlje i obnovile pritisak na vladu da donese zakon protiv diskriminacije čak i nakon što je zvaničnik smijenjen.

Arai je početkom februara rekao novinarima da ne bi želeo da živi pored LGBTQ osoba i da bi građani bježali iz Japana ako bi bili dozvoljeni istopolni brakovi.

Aktivisti sada pozivaju vladu da donese zakone protiv diskriminacije prije nego što Japan bude domaćin samita Grupe sedam industrijalizovanih zemalja (G-7) u maju u Hiroshimi. Japan je jedina članica G-7 koja nije priznala istopolne brakove niti je donijela zakon protiv diskriminacije za LGBTQ osobe.

Kishidini komentari da bi dozvoljavanje istopolnih brakova promijenilo društvo i porodične vrijednosti i da se te odluke moraju pažljivo razmotriti, viđeni su kao pokazatelj njegove nevoljnosti da promoviše jednaka prava za LGBTQ ljude uprkos njegovom obećanju da će stvoriti inkluzivno i raznoliko društvo.

Dok ankete pokazuju rastuću podršku javnosti istopolnim zajednicama, napori vlade da podrži seksualnu raznolikost su spori, a LGBTQ osibe i dalje nemaju zakonsku zaštitu. Pripadnici ove zajednice se često suočavaju sa diskriminacijom u školi, na poslu i kod kuće, zbog čega mnogi kriju svoj seksualni identitet.

federalna.ba/Beta

Fumio Kishida Japan LGBTQ