videoprilog Merime Admbegović i Mime Golubić (Dnevnik 2)

Izmjene Poslovnika na čekanju, komisija bez kvoruma - ponovo blokada

Neočekivan epilog za dugo najavljivane izmjene Poslovnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. Vladajuća koalicija povukla je s dnevnog reda Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika ovog doma, a s njim i još tri zakona, koja je trebala, a nije razmatrala Zakonodavno-pravna komisija. Kvorum na sjednici komisije izostao. Ponovo nisu došli članovi iz opozicije. Nove blokade su na snazi, rješenja zasad nema, kao ni imenovanja sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Nova adresa, stari problemi. Kupovali vrijeme, prokišnjavao krov, promijenili adresu, problemi ostali isti. Dnevni red usvajali više od tri sata. Epilog: sjednica bez izmjena Poslovnika. Opozicija likovala, vladajući se pravdali.

“Ovdje je očigledan sukob dva koncepta: koncepta blokade i koncepta deblokade. Sasvim jasno moramo reći da opozicija blokira. Marginaliziranje ove teme, s njihove strane - slušao sam šta izlažu - jeste da se sve radi zbog Vukoje, Marin Vukoja ne postoji, ne postoji imenovanje Marina Vukoje”, kaže Mirsad Čamdžić, šef Kluba NS-a u Zastupničkom domu FBiH.

 “Svjedočili smo pokušaju mini puča u ovom parlamentu. HDZ i stranke Trojke pokušali su da proguraju Poslovnik mimo Ustava Federacije. U konačnici bi to izgledalo da se ukida parlamentarni život u FBiH i parlamentarizam i demokratski rad”, rekao je Mahir Mešalić, šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu FBiH.

“Podobna mišljenja i podobne odluke kako bi se, u suštini, samo mogli okoristiti pozicija, odnosno prije svega HDZ-a onda i Trojka s njima. Sigurno, ako se na ovaj način bude upotpunila Komisija za izbor i imenovanje, da će imenovati sudiju, u ovom slučaju Marina Vukoju, odnosno sudiju po mjeri Dragana Čovića”, kazala je Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica SDA u Zastupničkom domu FBiH.

Imenovanje je izostalo.  Razlog nepostojanje kvoruma u Zakonodavnopravnoj komisiji. Članovi iz opoziconih redova nisu se pojavili ni ovaj put zbog izmjena Poslovnika i, kako kažu, konačnog cilja vladajuće koalicije: imenovanja Marina Vukoje. Iz redova vladajućih odbacuju optužbe.

“Moje mišljenje, budući da sam učestvovao u pripremim izmjena, jeste da će ove izmjene učiniti efikasnim rad Predstavničkog doma i da će učiniti efikasnim i rad svih ostalih radnih tijela”, poručio je Belmin Zukan, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

Uoči sjednice postojale su najave da će se i bez mišljenja Zakonodavnopravne komisije, izmjena Poslovnika naći na dnevnom redu. Takav scenario nije uslijedio.

“I danas je bio razdor unutar većine, jedni su htjeli da krše proceduru. Većina je ipak bila saglasna da ne treba kršiti proceduru, odnosno da se ne može sad nešto razmatrati, čak i uz izmjenu Poslovnika, bez mišljenja Zakonodavnopravne komisije. Drago mi je da se vladajuća većina vratila u formu procedure”, istakao je Admir Čavalić, šef Kluba SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

Sve je vraćeno u proceduru Vladi Federacije, a parlamanet u blokade. Poslovnik je sa sobom sa dnevnog reda povukao je i socio-ekonomske zakone. A tiču se poduzetničke infrastrukture i razvoja male privrede u Federaciji BiH. Čekat će bolje rješenje vladajuće koalicije, kao i izmjene pravilnika. Koje, nije tajna, sa sobom nosi i popunjavanje pozicije sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

zakonodavnopravna komisija Parlament FBiH
Parlament FBiH Predstavnički dom Parlamenta FBiH poslovnik
0 31.01.2024 20:44
Predstavnički dom Parlament FBiH
0 31.01.2024 14:14
registar pedofila pedofili registar o pedofilima zakon o pedofilima Dom naroda Parlament FBiH
0 25.01.2024 18:07
Dom naroda Dom naroda FBiH Parlament FBiH
0 25.01.2024 17:59
Parlament FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom budžet proračun
0 25.01.2024 00:04
Parlament FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom budžet proračun
0 24.01.2024 23:05