Izmir u top deset gradova za posjetiti u 2024. godini

Izmir je uvršten na listu deset najboljih gradova za posjetiti u 2024. godini koju je sačinio travel magazin "Lonely Planet".

Časopis svake godine, počevši od 1973., objavljuje popis svjetskih destinacija za putovanja po rubrikama: država, regija, grad, ekološka održivost i isplativost. Izmir je svoje mjesto, kako navodi magazin, dobio zahvaljujući svom položaju, plažama i prepoznatljivoj gastronomiji.

Izmir spaja okus, kulturu i primorski stil života.

Najveća prednost Izmira je njegova idealna lokacija, navodi "Lonely Planet". Grad nudi spoj historijske i savremene kulture, okuse zdrave egejske kuhinje i kvalitetan život.

Preporučuje se posjeta historijskom bazaru, kulturnim objektima, vinogradske rute, plaže i drevne ruševine. Od događaja, magazin izdvaja godišnji Međunarodni festival u Izmiru između juna i jula koji uključuje koncerte i plesne nastupe na poznatim mjestima kao što je drevni lokalitet Smirna Agora. Magazin također preporučuje degustaciju lokalnih vina u Urli, jednoj od vinogradarskih izmirskih ruta.

Iako je treći najveći turski grad, Izmir ima opuštenu atmosferu koja doprinosi visokom kvalitetu života, a iako ga posjećuju milioni turista svake godine zbog zaštićenog UNESCO-vog drevnog grada Efesa, lokaliteta svjetske baštine, Izmir "još nije u potpunosti otkriven", piše "Lonely Planet".

Zapadna obala Izmira prošarana je slikovitim selima i primorskim naseljima od Foče do Urle i od Karaburuna do poluostrva Češme. U Urli, poznatoj po vinogradima i turskim vinima, posjetitelji mogu uživati ​​u ukusnim jelima u restoranima od polja do stola, dok Alačati, srce poluostrva Češme, nudi egejsko bilje i plodove mora. Izmir je bogata gurmanska destinacija što potvrđuje ovogodišnje uvrštavanje izmirskih restorana u Michelinov vodič.

Najveći dio drevnog blaga Izmira smješten je u Bergami i Selčuku. Bergama je pod zaštitom UNESCO-a i dom druge najveće antičke biblioteke.

U Selčuku se nalaze ostaci Artemidinog hrama koji se smatra jednim od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta kao i antička naselja među kojima Bazilika Svetog Jovana i Kuća Djevice Marije.

Širince je mjesto poznato po svojim voćnim vinima, a kako je sagrađen na zelenoj padini s pogledom na planine Seldžuka, uvršten je na listu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija među "Najbolja turistička sela na svijetu 2023.".

Izmir je i destinacija umjetnosti, kulture i historije. Najnovija gradska atrakcija je Fabrika kulture i umjetnosti Izmir, koja je otvorena u obnovljenoj fabrici Alsancak Tekel iz 19. stoljeća. Fabrika kulture i umjetnosti također je bila domaćin Ephesus Culture Route Festivala, najvažnijeg događaja u gradu, koji se ove godine održao od 28. oktobra do 5. novembra.

Izmir se, kao prvi turski grad domaćin, nalazi na EuroVelo8 Mediteranskoj biciklističkoj ruti.

federalna.ba/AA

Turska izmir turizam