videoprilog Šejle Džindo (Dnevnik 2)

Izložba u galeriji Novi hram ‘U dobroj volji slavimo zajedno’

April je mjesec u kojemu smo proslavili važne blagdane najzastupljenijih religija u našoj zemlji - Pesah, Uskrs, Vaskrs, a sada i Ramazanski bajram. Različitost je temeljna odlika našeg prostora, a to oslikavaju i nacionalna društva oficijelno proglašena od posebnog značaja za Kanton Sarajevo. Pripremili su zajedničku izložbu u galeriji Novi hram.

Princip ujedinjenosti sugeriše izložba "U dobroj volji slavimo zajedno" temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine: La Benevolencije, Napretka, Prosvjete i Preporoda. Predstavljeni su arhivski isječci iz fundusa kao prikaz historijskog koncepta ovih društava temeljenih na zajedništvu.

“Sva ova društva i svojim nastankom svedoče jednu suradnju i potrebu u bh. društvu jer su se sva bavila na početku opismenjavanjem nepismenih kojih je itekako bilo. Sva su osnovana za vrijeme Austro-Ugarske da bi pomogli običnom narodu”, ističe Snježana Šušnjara, članica HKD-a Napredak.

“Generalno, naš način života je takav da smo sve uvijek slavili zajedno. Ovo je jedan mali podsjetnik za koji mislimo da treba otići u javnost i da trebamo konstantno podsjećati na naš sarajevski, bh. način života na koji smo navikli, a na koji smo zaboravili, sve mi se čini u posljednjih nekoliko godina”, kaže Vladimir Andrle, predsjednik JKPD La Benevolencija.

Situirani u gradu multietničnosti, tvrde da su razlike stanje normalnosti. Istovremeno postojanje religija i nacionalnih pripadnosti ne bi trebala biti prepreka, nego povod za razmjenu iskustava i kulturno obogaćivanje individue.

“Ne volim riječ suživot, iskreno rečeno, to mi je izmišljena riječ i volim život u Sarajevu... Moj suprug je slavio Bajrame, što je donekle prenio na svoju djecu, ali sam i ja dosta prenijela svoga”, kaže posjetiteljka Jovanka Manzalović-Šalaka.

U okviru istog projekta u ponedjeljak će u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu biti održan koncert posvećen praznicima. Predvodit će ga sarajevski gradski orkestar. Dan kasnije, biće postavljena izložba radova učenika Prve gimnazije Sarajevo i članova Udruženja Oaza što dokazuje da su mladi kontinuirani fokus ovih udruženja.

federalna.ba

Galerija Novi hram Pesah Uskrs Vaskrs Ramazanski bajram La Benevolencija HKD Napredak SPKD Prosvjeta BKZ Preporod
Odžak Posavsko kolo Mijo Kovačević HKD Napredak
0 15.08.2023 18:01
stećci Stećci- svjetska baština UNESCO-a galerija MAK Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH HKD Napredak
0 03.05.2023 22:15
Prosvjeta SPKD Prosvjeta SPКD "Prosvjeta" Srpsko prosvjetno kulturno društvo Prosvjeta Mostar
0 30.04.2023 21:59