Izložba 'Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970' postavljena u knjižari Buybook

Izložba 'Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970' postavljena u knjižari Buybook

Filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije predstavljeni su na izložbi “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” u knjižari Buybook, u Radićevoj ulici, saopćila je press služba SFF-a.

Na izložbi se može vidjeti preko 50 plakata nastalih '40-ih, '50-ih i '60-ih godina prošlog vijeka i predstavljaju značajna djela jugoslovenske kinematografije, kao što su “Skupljači perja” ,”Kad budem mrtav i beo”, ”Rani radovi”, ”Marš na Drinu”, “Kapetan Leši” i drugi.

U saopćenju se navodi da je Institut za film, koji je preteča Filmskog centra Srbije, sačuvao i očuvao vrijedna djela grafičkog i primijenjenog dizajna SFRJ, koji mogu biti zanimljivi ne samo poznavaocima filma, dizajnerima, historičarima umjetnosti i likovnim stručnjacima, već i široj publici.

Direktor FCS-a Goran Matić, rekao je da su radovi odabrani po kvalitetu, autorima, značaju filmova i po tome koliko su rijetko izlagani.

Izložba “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” postavljena je u okviru programa Festival u Centru, a može se pogledati svakim danom od 12 do 22 sata do 12. septembra.

federalna.ba/Fena

SFF filmski plakati plakati Buybook