Izgubljeni muškarac spašen nakon 17 dana od potresa u Kini
(Izvor: Getty Images)

Izgubljeni muškarac spašen nakon 17 dana od potresa u Kini

Muškarac koji se izgubio u planinama nakon zemljotresa na jugozapadu Kine spašen je nakon 17 dana. Lokalni mediji javili su da je Gan Yu ostao da pomogne drugima u hidroelektrani u kojoj je zaposlen, ali nakon toga nije mogao da pobjegne preko neravnog terena, jer je izgubio naočale.

Gana je živog i povrijeđenog pronašao lokalni mještanin. On i njegov kolega Luo Yong ostali su 5. septembra kod hidroelektrane Wandong kako bi pružili prvu pomoć povrijeđenim kolegama i pomogli da se spriječi poplava, puštanjem vode sa brane.

Gan i Luo su pokušali da odu i pješke su prešli oko 20 kilometara u planinama oko hidroelektrane. Međutim, Gan je kratkovid i izgubio je naočale, zbog čega se teško snalazio na neravnom terenu.

Spasioci su tražili preživjele, a Gan i Luo su bezuspješno pokušavali da pošalju signal za pomoć. Luo je kasnije otišao po pomoć i spašen je 8. septembra, nakon što je vatrom privukao pažnju spasilaca. Međutim, Gan je do tada već napustio raniju lokaciju.

Farmer koji živi u blizini hidroelektrane pridružio se ove sedmice potrazi, koristeći svoje lokalno znanje. On je nakon nekoliko sati čuo Gana i pronašao ga ispod drveća.
Spasioci su kasnije došli na lice mjesta i Gan je prevezen u bolnicu, gdje je zbrinut zbog slomljenih kostiju. 

federalna.ba/Srna

Kina spašavanje
Lloyd Austin Kina Tajvan
0 02.10.2022 18:35
Kina košarkašice Svjetsko prvenstvo
0 30.09.2022 14:07
Australija Kina košarka Svjetsko prvenstvo
0 29.09.2022 14:29
Kina stakleni most
0 28.09.2022 10:07