Iz Turske stiglo još 10.000 doza vakcina za BiH

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u subotu je bolničkim avionom dopremljeno još 10.000 doza vakcina protiv COVID-19, koje je Bosni i Hercegovini donirala Republika Turska.

Riječ je o drugoj pošiljci vakcina koju BiH dobija od Turske, nakon prve od 30.000 doza koja je dopremljena 28. marta.

U BiH 1.302 novozaraženih, preminulo 49 osoba

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 časa testiranjem je utvrđeno da su koronavirusom zaražene još 1.302 osobe, a preminulo je 49 osoba pozitivnih na koronavirus. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljena su 2.402 uzorka, od kojih su 944 poziti...

Kontingent od 10.000 doza vakcina kineskog proizvođača Sinovac namijenjen je za vakcinisanje pripadnika sigurnosnih agencija BiH.

Avion s vakcinama su na aerodromu dočekali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

Cikotić je zahvalio državi Turskoj, turskom narodu, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske na čelu s ministrom Suleymanom Soyluom.

Kazao je kako je tokom njegove prošlosedmične posjete Turskoj zatražio od ministra Soylua podršku i pomoć u osiguravanju vakcina za vakcinisanje pripadnika policijskih agencija i agencija za primjenu zakona koje djeluju na nivou države BiH, jer, kako je rekao, oni nisu u prioritetima entitetskih lista za vakcinisanje.

"Na taj način činimo višestruku korist. Naše profesionalce policajce činimo efikasnijim u smislu obavljanja složenih poslova kojim se bave, ali i jačamo saradnju između dvije sigurnosne strukture, BiH i Turske", rekao je Cikotić.

Još jednom je iskazao zahvalnost Turskoj što na ovaj način pokazuju svoju spremnost da podrže BiH onda kada joj je potrebno te poručio kako je ovo dobar znak saradnje i borbe protiv pandemije koja praktično pogađa čitav svijet.

Ambasador Girgin podsjetio je kako je Turska na početku pandemije pomogla BiH kroz slanje medicinske opreme i maski.

"Nakon posjete članova Predsjedništva BiH Ankari, a prema naredbi našeg predsjednika (Recep Tayyip Erdogan), poslali smo 30.000 doza vakcine. Prošle sedmice smo također poslali i određenu količinu lijekova. Ovoga puta obezbijeđene su vakcine za pripadnike sigurnosnih agencija na državnom nivou", rekao je Girgin te dodao:

"Ovo je zapravo pokazatelj da mi BiH ne podržavamo samo riječima već i kroz konkretne korake, kroz koje pokazujemo da smo prijatelji i braća. Uvijek ćemo pružati podršku BiH."

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su polovinom marta boravili u zvaničnoj posjeti Ankari, a tada je predsjednik Turske Recep Tayyip Erodgan poručio da će Turska donirati BiH 30.000 vakcina protiv COVID-19. BiH je prva država kojoj je Turska donirala vakcine.

federalna.ba/AA

vakcina vakcine Turska
Gaza Turska Recep Tayyip Erdoğan Joseph Biden Joe Biden Izrael Palestina
0 17.05.2021 21:25
Njemačka koronavirus pandemija vakcina vakcinacija cjepivo cjepiva cijepljenje Covid19
0 17.05.2021 19:15
Goran Čerkez covid-19 koronavirus mjere mjere kretanja nove mjere mjere ograničenja vakcine Sputnjik V vakcine
0 17.05.2021 14:09
vakcina vakcinacija cjepivo cjepiva cijepljenje Srbija pandemija koronavirus Covid19 virus
0 16.05.2021 16:07
pandemija koronavirus Covid19 vakcina vakcinacija cijepljenje cjepivo cjepiva Zetra Sarajevo Kanton Sarajevo BiH
0 16.05.2021 12:46