Iz naftnog diva Shell upozoravaju da gasa u Evropi neće biti godinama
(Izvor: Ilustracija)

Iz naftnog diva Shell upozoravaju da gasa u Evropi neće biti godinama

Evropa bi mogla biti suočena s ograničenim pristupom energiji više od jedne zime, upozorio je direktor naftnog diva Shell, Ben van Beurden.

Čelnik najveće evropske naftne kompanije vjeruje da bi kriza mogla potrajati nekoliko godina, nakon što su cijene gasa prošle sedmice skočile na rekordne nivoe usred daljeg smanjenja snabdijevanja iz Rusije, signalizirajući da bi cijeli kontinent mogao kliznuti u duboku recesiju, prenosi SEEbiz.

"Kriza će staviti na probu solidarnost država članica Evropske unije, s obzirom na to da će svaka pojedinačna vlada biti prisiljena da odluči na koji će način osigurati nastavak rada ključnih industrijskih sektora. Pritisci na snbdijevanje energijom vjerovatno neće biti ograničeni na samo jednu zimu", smatra Van Beurden.

On je kazao da je sasvim moguće da predstoji nekoliko zima tokom kojih će se morati naći rješenja kroz štednju, redukcije i vrlo brzo pronalaženje alternative. „Da će period pred nama biti lagan ili da će se brzo završiti, mislim da je to fantazija koju treba ostaviti po strani”, zaključio je prvi čovjek Shella.

federalna.ba/Onasa

Shell nestašica gasa