Shell bilježi najveću dobit u posljednjih 115 godina
(Izvor: EPA-EFE/ANDY RAIN)

Shell bilježi najveću dobit u posljednjih 115 godina

Naftni i plinski britanski gigant Shell izvijestio je o rekordnoj godišnjoj dobiti nakon što su cijene energije skočile prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dobit je 2022. dosegnula 39,9 milijardi dolara, što je dvostruko više od prošlogodišnjeg ukupnog iznosa i najviše u 115-godišnjoj historiji. Energetske tvrtke ostvaruju rekordnu dobit nakon skoka cijena nafte i plina nakon invazije na Ukrajinu.

To je pojačalo pritisak na tvrtke da plaćaju poreze na iznenadnu dobit dok se kućanstva bore s sve skupljim režijama. Prošle je godine vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela porez na iznenadnu dobit - nazvan Energy Profits Levy - na dobit tvrtki kako bi pomogla u finansiranju svog programa smanjenja računa za plin i struju.

Cijene nafte i plina počele su rasti nakon završetka karantina zbog Covida, ali su naglo skočile u martu prošle godine nakon što su događaji u Ukrajini doveli do zabrinutosti oko zaliha. To je dovelo do velikih profita za energetske tvrtke, ali je također potaknulo porast računa za energiju za kućanstva i poduzeća. Zajedno s rastućim cijenama hrane, to je gurnulo inflaciju - stopu po kojoj cijene rastu - na najvišu razinu u 40 godina.

Uprkos vladinom porezu na iznenadnu dobit, Shell je prethodno rekao da ne očekuje da će ove godine platiti ikakav britanski porez jer mu je dopušteno nadoknaditi troškove razgradnje i ulaganja u britanske projekte s bilo kakvom dobiti.

No BBC piše da će sada reći da je platio dio poreza 2022. i očekuje da će platiti stotine miliona poreza u Ujedinjenom Kraljevstvu 2023. Ove brojke izgledaju male u usporedbi s njegovom dobiti, ali Shell dobija samo oko 5% svojih prihoda iz Ujedinjenog Kraljevstva - ostatak se ostvaruje i oporezuje u drugim jurisdikcijama.

Ovo vjerovatno neće zadovoljiti one koji misle da bi tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja je postavila novi rekord u korporativnoj dobiti trebala plaćati više, kao i one koji primjećuju  da je Shell platio više svojim dioničarima nego što je potrošio na ulaganja u obnovljive izvore energije. Britanska vlada ograničava račune za plin i struju što znači da će kućanstva koja koriste uobičajenu količinu energije plaćati 2500 funti godišnje, a ta cifra se očekuje da će rasti u aprilu i na 3000 funti.

Međutim, to je još uvijek više nego dvostruko više nego prije ruske invazije.

U maju 2022. je vlada uvela porez na iznenadnu dobit, na dobit ostvarenu eksploatacijom nafte i plina u Velikoj Britaniji. Stopa je izvorno postavljena na 25%, ali je u novembru povećana na 35%. Ranije ove godine, Shell je rekao da će platiti porez u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi put od 2017. kao rezultat novog poreza na iznenadnu dobit. Izvršni direktor Shella Wael Sawan je izjavio da najnoviji rezultati tvrtke "pokazuju snagu Shellovog diferenciranog portfelja, kao i sposobnost da isporuče vitalnu energiju kupcima u nestabilnom svijetu".

Ali laburistički sekretar za klimatske promjene Ed Miliband tvrdi: "Dok se Britanci suočavaju s povećanjem cijena energije od 40% u aprilu, vlada dopušta tvrtkama za fosilna goriva da ostvaruju ogromne profite svojim odbijanjem da uvedu odgovarajući porez na iznenadnu dobit.

federalna.ba/BBC

Shell Profit