Ivanković: Časopis 'Život' kao slika svoga vremena i trenutka u kojemu izlazi

Ivanković: Časopis 'Život' kao slika svoga vremena i trenutka u kojemu izlazi

Bosanskohercegovački časopis za književnost i kulturu "Život“, koji izdaje Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, nakon kraće pauze ponovo je počeo da izlazi.

Urednik časopisa Željko Ivanković kaže da je u decembru izišao dvobroj za 2021., a sad u januaru dvobroj za 2022. Ivanković navodi da bi "Život“ trebao da izlazi normalnijim ritmom, jedan broj u prvoj, drugi u drugoj polovici godine.

- Časopis 'Život' sam preuzeo nakon jednoipolgodišnjeg zastoja u izlaženju. Budući da sam u uredništvu 'Života' bio 1985.-1989. sa Stevanom Tontićem i Nedžadom Ibrišimovićem, ništa mi tu nije bilo strano. Samo sam časopis vratio na stari format i stare postavke. Učinio ga onim što je prirodna atribucija časopisa: čas - opis. Da bude slika svoga vremena i trenutka u kojemu izlazi. Dakako, i slika svoga izdavača - podvukao je Ivanković.

Pojašnjava da je povratak starom formatu časopisa bio dug tradiciji.

-Nekako mi nije normalno da se sa svakim uredništvom mijenja format. Pogotovu na prostoru koji se toliko voli hvaliti tradicijom, a jedva ozbiljno zna i za kakvu tradiciju. Uz predstavljanje dobitnika Bosanskog stećka, naše prestižne nagrade, 'Život' je ostao ono što jest-prostor za novu poeziju, prozu, kritiku ponajprije domaćih autora, a onda i autora iz našeg susjedstva i, dakako, prijevodnu literaturu - kazao je za Fenu urednik časopisa "Život" Željko Ivanković.

U novom uredništvu časopisa uz Ivankovića su i Naida Mujkić i Jasmin Agić.

Časopis "Život" je osnovan 1952. godine u Sarajevu, a obnovljen je 2007. godine

Od osnivanja urednici časopisa između ostalih bili su Meša Selimović, Hamid Dizdar, Mak Dizdar, Ranko Sladojević, Nedžad Ibrišimović, Alija Isaković, Stevan Tontić, Ranko Sladojević, Miljenko Jergović, Irfan Horozović, Veselko Koroman, Mirko Marjanović, Almir Zalihić, Ibrahim Kajan, Almir Bašović.

federalna.ba/Fena

Željko Ivanković Društvo pisaca BiH
Društvo pisaca BiH Damir Uzunović Muhidin Šarić
0 16.03.2023 22:20