Italijanski bijeli tartuf od sada se proizvodi u Francuskoj
Rijedak i veoma skup bijeli tartuf iz Italije od sada će moći da se proizvodi u Francuskoj zahvaljujući plantažama te podzemne gljive mešinarke koja se pretežno nalazi u prirodi.
Nekoliko tih gljiva (Tuber magnatum) prikupljeno je tokom protekle dvije godine sa plantaža na jugozapadu Francuske, odnosno s korijenja drveća na kojem rastu.
"Ovo je prvi put da se te gljive beru na plantaži van svog geografskog područja", izjavio je Bruno Robin, stručnjak francuskog Istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i životnu sredinu.
Do sada je proizvodnja francuskog tartufa bila ograničena na dvije glavne sorte - crni tartuf, uglavnom proizveden na plantažama, i tartuf iz Burgone.
Bijeli tartuf, koji je do pet puta skuplji od crnog, uglavnom se nalazi u Italiji i centralnoj Evropi, a za razliku od crnog rijetko ga ima na plantažama već u prirodi.
Crni tartuf se prodaje po cijeni od 500 do 1.000 eura za jedna kilogram, a bijeli između 1.500 i 5.000 eura.
federalna.ba/Beta