Italija - Katolička crkva ponovo uvodi rukovanja tokom mise

Italija - Katolička crkva ponovo uvodi rukovanja tokom mise

Italijanska katolička crkva ponovno uvodi rukovanje za "znak mira" tokom mise, u sklopu šireg popuštanja mjera protiv COVID-19.

- Bit će moguće obnoviti uobičajeni oblik razmjene znaka mira - navodi Italijanska biskupska konferencija (CEI) u pismu biskupima.

Pismo, koje su u subotu objavili javni emiter RAI i drugi talijanski mediji, prvobitno je objavljeno na web stranici CEI-ja u petak.

“Znak mira” dolazi nakon molitve Gospodnje, a prije sakramenta svete pričesti, kao način na koji vjernici jedni drugima izražavaju zajedničku vjeru.

Na vrhuncu pandemije ta gesta je ukinuta, dok je prošle godine CEI naveo da se može nastaviti, ali samo pogledom u oči ili naklonom glave.

U svom najnovijem savjetu biskupima, CEI je pozvao na kontinuirane mjere opreza, poput pozivanja vjernicima da dezinficiraju ruke prilikom ulaska u crkvu.

Italija je jedna od zemalja koje su najteže pogođene koronavirusom, ali su ograničenja nedavno ublažena. Maske za lice nisu obavezne u javnom prevozu od 1. oktobra, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Katolička Crkva covid-19