Italija će ponovno pokrenuti finansijsku podršku UNRWA-i

Italija će ponovno pokrenuti finansijsku podršku UNRWA-i

Italija će ponovno pokrenuti svoju finansijsku podršku Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), koju je prethodno obustavila, javlja Anadolu.

Palestinski premijer i ministar vanjskih poslova Mohammed Mustafa susreo se s italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Antoniom Tajanijem u glavnom gradu Rimu.

"Premijerka Meloni ponovila je podršku Italije svim tekućim naporima za postizanje održivog prekida vatre, oslobađanje svih talaca koje drži Hamas i povećanje kvalitete humanitarne pomoći građanima Gaze", navedeno je u saopćenju Vlade Italije.

Ministar Tajani također je rekao u izjavi za italijanske medije kako će njegova zemlja nastaviti pružati podršku palestinskom narodu.

"Obavijestio sam Mustafu da je vlada dodijelila nova sredstva uz ona koja su već uplaćena za palestinski narod, u ukupnom iznosu od 35 miliona eura. Pet miliona bit će poslano UNRWA-i", rekao je Tajani.

Italija je bila među zemljama koje su obustavile finansijsku pomoć Agenciji u januaru, nakon navoda izraelskih zvaničnika da je osoblje UNRWA-e "imalo veze s terorističkim organizacijama i bilo umiješano u napade 7. oktobra 2023."

federalna.ba/AA

Italija UNRWA