Prilog Ermine Jalimam

Istraga o trgovini utjecajem u Gradskom vijeću Sarajeva

Općinski sud u Sarajevu odobrio je zahtjev Kantonalnog MUP-a za oduzimanje mobilnih telefona koje koriste gradonačelnik Abdulah Skaka, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, te gradski vijećnici, Alema Logo i Samir Bejić, članovi Naroda i pravde, te od SDP-ovca Muamera Mekića. Sud je objasnio da im se mobilni aparati oduzimaju jer bi mogli služiti kao dokaz u krivičnom postupku koji se vodi protiv nepoznatih osoba, a u pitanju je sumnja na davanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Podsjetimo, istraga je otvorena na temelju krivične prijave koju je podnio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, nakon sjednice Gradskog vijeća Sarajevo, zbog sumnje da je vršena trgovina utjecajem u procesu izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća, što je, posredno, imalo utjecaj i na izbor gradonačelnika.

„Imamo konkretne dokaze da su lično Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić zvali vijećnike NIP-a i SDP-a. Imamo dokaze, poruke koje su slali našim vijećnicima, prelazeći granice onog što se može zvati lobiranje“, kaže Elmedin Konaković.

Ispostavilo se da se tada raspala većina od 18 zastupnika na koju su računali u koaliciji koju su, uz NiP i SDP, činili Naša stranka te Nezavisna bosanskohercegovačka lista predvođena Hadžibajrićem.

U drugom pokušaju vijećnici su jednoglasno izabrali Bogićevića za gradonačelnika, no on je odbio prihvatiti imenovanje, poručivši da je razočaran spletkama kojima je svjedočio te da s takvim vijećnicima ne može raditi. Vlast i opozicija snose odgovornost što Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika Sarajeva. 

Taj gorak okus ćemo dugo osjećati svi zajedno, kaže Damir Mašić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu Federacije BiH:

„Bilo je očigledno mnogo propusta. Bojim se da najveću štetu neće snositi samo politike i političke stranke nego dugoročno će štetu snositi i građani Sarajeva i BiH. Ono na čemu ćemo mi istrajavati je odgovornost svih u ovom procesu.“

Izbor novog gradonačelnika Sarajeva trenutno je blokiran jer SDP BiH, koji ga je i predložio temeljem koalicijskog sporazuma, sada ima problem naći drugog kandidata koji bi trebao biti srpske nacionalnosti.

Federalni radio Radio Federacije BiH Općinski sud u Sarajevu
Ahmed Husagić Federalni radio Opći izbori 2022 izbori
0 03.10.2022 00:36
Božo Skoko Opći izbori 2022 izbori Federalni radio
0 03.10.2022 00:24
Žarko Korać Federalni radio Opći izbori 2022 izbori
0 03.10.2022 00:21
sport Federalni radio
0 01.10.2022 23:02
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.10.2022 22:19
Vijesti u 17 Federalni radio
0 01.10.2022 18:02