Prilog: Amra Ličina

Irfan Čengić predstavio odluku: Rješenje deblokade Federacije i implementacije izbora

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Irfan Čengić danas je održao press-konferenciju na kojoj je predstavio Odluku o izmjeni Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Irfan Čengić, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine kazao je da bi se usvajanjem Odluke o izmjeni Poslovnika Predstavničkog doma osigurala implementacija izbornih rezultata u Federaciji Bosne i Hercegovine i onemogućile sve blokade FBiH koje su na sceni četiri godine. Irfan Čengić:

 

“Suština je da se deblokira Federacija Bosne i Hercegovine izmjenama neustavnih odredbi poslovnika o radu Predstavničkog doma. Naime, Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine propisano je da najmanje trećina Kluba Bošnjaka, Srba i Hrvata može predložiti predsjednika i potpredsjednika na zajedničkoj listi dok je u Poslovniku umjesto veznika „ili“ stavljen veznik „i“. Dakle „ili“ i „i“ nemaju isto značenje. Veznik „ili“ je rastavni, a veznik „i“ sastavni, što znači da po Poslovniku zajedno tri kluba moraju predložiti rukovodstvo Federacije, a u Ustavu Federacije jasno piše da to svaki klub može samostalno učiniti.“

 

Čengić smatra da postojeće odredbe Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koje govore o izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine nisu u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine:

“Predložio sam izmjenu člana 132 Poslovnika gdje je u nekoliko stavova opisana procedura izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije. Dakle, ključno u toj proceduri je da su prepisane odredbe iz Ustava, a izbrisane odredbe koje je neko napisao na svoju ruku u Poslovniku, kada je usvajao Poslovnik mimo Ustava Federacije.“

 

O veličini problema, zaključuje on, najbolje se vidi iz primjera izbora Vlade Federacije BiH, koja nakon prošlih izbora zbog navedenih blokada nije izabrana i u tehničkom mandatu je skoro četiri godine. Irfan Čengić:

 

“ Imamo tri ministarstva gdje nemamo ministra i to tri veoma značajna ministarstva, Ministarstvo zdravlja, obrazovanja i Ministarstvo za branitelje i boračka pitanja, tako da smo u jednoj velikoj krizi. Imamo najave Dragana Čovića da će blokirati Federaciju i nakon izbora, te da će onemogućiti implementaciju izbornih rezultata. Ali ukoliko bi se ovaj poslovnik usvojio, to ne bi bilo moguće jer svaki od klubova bi mogao predložiti samostalno zajedničku listu, a onda bi se oba doma izjašnjavala o listi i bila bi potrebna većina u svakom od klubova, ali ono što Ustav propisuje ako ne bude većine u klubovima išlo bi se na izbor u samo jednom domu.“

 

Već sam uputio zahtjev za uvrštavanje ove tačke u dnevni red sjednice koja se održava 26. jula, i već tad, sa obzirom na to da se radi o Poslovniku jednog doma može biti usvojena ova odluka, završio je Čengić.

Irfan Čengić Federalni radio
sport Federalni radio
0 07.12.2022 17:48
Vijesti u 17 Federalni radio
0 07.12.2022 17:00
Audi Q5 Sportback Federalni radio
0 06.12.2022 22:39
Vijesti u 22 Federalni radio
0 06.12.2022 22:06
sport Federalni radio
0 06.12.2022 19:02
Vijesti u 17 Federalni radio
0 06.12.2022 19:01