In memoriam – Hadžija Hadžibajramović /1942 – 2021/

Rođena je u Sanskom Mostu 1942.godine. Kao djevojčica stvarala je pozorište sa prijateljima kroz igru u mahali u kojoj je odrastala i pozorište je bilo i ostalo njena velika ljubav do kraja. Ipak, kako to sam život učini, Hadžija Hadžibajramović nije upisala studij glume, nego studij matematike i fizike. Sa pozorištem Prijedor učestvuje na Festivalu jugoslovenskih amatera na Hvaru 1969.godine i dobija nagradu za najbolju glumicu Festivala. Na poziv od tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta Mostar, Safeta Ćišića, postaje članica ovog kolektiva. Prvu ulogu u Narodnom pozorištu Mostar ostvarila je u predstavi „Ta otkuda te mogu čuti kad voda teče“, novembra 1969.godine. Uslijedile su uloge – Mara – u predstavi „Pakao u gradu M“ koju je po motivima pripovjetki Svetozara Ćorovića režirao Boro Grigorović; potom uloga Mejre u predstavi „Zulumćar“, uloga Grlice u predstavi „Grozdanin kikot“ Hamze Hume; publika je pamti i po ulozi Perse u predstavi „Hajduci“ Branislava Nušića; igrala je Hani u predstavi „Ko se boji Wirdžinije Wolf“ Edvarda Olbija ; bila je Prva dama u predstavi „Leda“ Miroslava Krleže; gospođa Ponza u predstavi „Tako je ako vam se tako čini“ Luiđija Pirandela; u predstavi „Majčina sultanija“ Svetozara Ćorovića igrala je Angelinu; u predstavi „Češalj“ po tekstu Fadila Hadžića igrala je Olgu, a u „Provincijskim šalama“ Aleksandra Vampilova igrala je Fainu.

Osim na sceni Narodnog pozorišta Mostar, Hadžija Hadžibajramović igrala je i u Splitu, Zenici, te u italijanskim teatrima. Za svoja glumačka ostvarenja dobila je i vrijednenagrade.

Ono po čemu će Hadžija Hadžibajramović ostati posebno u pamćenju građana Mostara je njen angažman na obnovi i umjetničkog ansambla i tehničkog tima Narodnog pozorišta Mostar. U godinama posljednjeg rata u našoj zemlji, tačnije u jesen 1993. Godine, Hadžija Hadžibajramović osnovala je teatarsku školu “Bosna teatar” i smjestila je u tada prazne prostore Narodnog pozorišta. Uz pomoć prijatelja i kolega iz Sarajeva, teatarskih posvećenika obnovljeno je pozorište. U radu NPM-a mnogo su joj pomogli glumac Šerif Aljić, te kolege iz Sarajeva - Zoran Bečić, Tahir Nikšić, Dragan Jovičić....“Jako sam zahvalna mom ansamblu Bosna teatra. Kao što sam ja zaslužna za očuvanje NPM-a, i oni su. Nema pod kakvim uvjetima i nema gdje nismo tada išli”, kaže. Tako je prvi ansambl koji je ušao u opkoljeno Sarajevo bio ansambl Narodnog pozorišta Mostar. Hadžija Hadžibajramović iz Narodnog pozorišta Mostar odlazi u zasluženu penziju. Ali glumom se, kaže, nikad nije prestala baviti. “Imam ja nekoliko poziva, i nikad nisam ovisila o jednom poslu. Ali teatar najviše volim. Okušala sam se i na filmu i na televiziji, i to je lakše, ali kad s velikim tekstom staneš na scenu, to je i teže ali i ljepše” – kazala je jedne prilike Hadžija Hadžibajramović.

U ovom novom Narodnom pozorištu, Hadžija Hadžibajramović potpisuje i devet režija – Prva je tekst Refika Hamdzića „Daće bog biće Bosne i moga Mehe u njojzi“, premijerno izvedenog u februaru 1994.godine. Slijede predstave „Hsanaginica“, u martu iste godine i „Dan tolerancije“; U martu 1995.godine, Hadžija Hadžibajramović režira predstavu „Bašeskija, san o Sarajevu“ po tekstu Darka Lukića; zatim predstavu „Gdje je zima“ po tekstu Gorana Simića; režira i predstavu „Ja, Hamza“ po tekstovima Hamze Hume; predstavu „Omer i Merima“; „Staromodna komediju“ po tekstu Alekseja Arbuzova i njena posljednja režija je predstava „Emigranti“ po tekstu Slavomira Mrožeka, premijerno izvedenu decembra 1997.godine.

U maju 2017.godine na sceni Narodnog pozorišta Mostar, glumica Hadžija Hadžibajramović je obilježila veliki jubilej - 50 godina umjetničkog rada. Izvela je monodramu “Čelična Lady”. Tekst je u povodu jubileja specijalno za nju napisala pjesnikinja Ljubica Ostojić.

**

U oktobru 1978.godine u dramskom studiju Radija Sarajevo, Hadžija Hadžibajramović snimila je monodramu Refika Hamzića „Pušćaji me“. Monodramu je tonski realizirao Josip Grbavac, a režirao Nebojša Čeliković.

**

Hadžija Hadžibajramović preminula je 27.novembra 2021.godine.

**

Priredila – Selma Dizdar

Ton majstor – Šerkan Cakić

Izvor / Foto – Monografija Narodno pozorište u Mostaru, autor Salko Šarić, Mostar, 1998.godine; prizor iz predstave „Pakao u gradu M“ S.Ćorovića; na fotografiji Hadžija Hadžibajramović /Plavojka/ i Ulfeta Mataradžić /Crnomanjasta/; premijera 14.11.1969.godine;režija – Boro Grigorović

 

Hadžija Hadžibajramović Federalni radio
Vijesti u 22 Federalni radio
0 13.04.2024 22:23
Federalni radio sport
0 13.04.2024 19:09
Vijesti u 17 Federalni radio
0 13.04.2024 16:47
sport Federalni radio
0 12.04.2024 23:26
Vijesti u 22 Federalni radio
0 12.04.2024 22:42
sport Federalni radio
0 12.04.2024 18:02