Iguman Pavlović: Božić ne možemo slaviti bez Hrista

Iguman Pavlović: Božić ne možemo slaviti bez Hrista

U manastiru Žitomislić u petak je održan svečani božićni prijem na kojemu je iguman žitomislićkog manastira Danilo Pavlović poručio kako je Isus Hrist pokazao ogromnu ljubav postavši čovjekom te kako se Hrista treba postaviti u središte života ne samo na Božić nego i kroz cijelu godinu.

Na božićnom prijemu okupili su se mnogi predstavnici iz političkog, društvenog i kulturnog života BiH.

- Nalazimo se u manastiru u Žitomisliću povodom proslave dolazećeg praznika rođenja Hristovog - Božića. Božić je temeljni događaj u povijesti hrišćanske vjere, ono na čemu temeljimo svoje vjerovanje. Bog je u određeno vrijeme sišao iz svoga božanskog, nebeskog svoda i došao među nas ljude, čime je pokazao ogromnu i preveliku ljubav postavši čovjekom i jednim od nas. Svakog Božića mi ponavljamo i aktivno sudjelujemo u događaju spasenja, Božić nas podsjeća na to – izjavio je iguman Pavlović.

Njegovo je mišljenje kako danas postoji tendencija da Božić postane samo običaj u kojemu se zaboravlja suština ovog događaja.

- Kao da želimo slaviti Božić bez Isusa i bez vitlejemske pećine. Sve ono što prati Božić, a to je i ovaj prijem, svi običaji koje provodimo na Badnji dan, Božić, spaljivanje i unošenje badnjaka, slame, kićenje svojih domova, sve je to što nas podsjeća na vitlejemsku pećinu i na to da je Isus došao među nas ljude. Božić ne možemo slaviti bez Hrista i bez toga da nam je Hrist centralna ličnost. On ne treba biti samo centralna ličnost za Božić nego treba i da bude centar našeg života kroz svu godinu. Božić je praznik koji nas podsjeća na sve to – kazao je Pavlović.

Posebno je pozvao na mir, poručivši da Božić poziva na mir među svim ljudima.

- Danas je naša Zemlja u velikim ratovima, velikim stradanjima u Gazi, Palestini, Ukrajini - to je sve ono što nas ne može ostaviti ravnodušnim. Ne trebamo zaboraviti na stradanja i patnje tih ljudi, posebno u ovoj božićnoj noći – zaključio je iguman Pavlović.

Pravoslavni vjernici Božić slave po julijanskom kalendaru, a Božić će svečano proslaviti u nedjelju, 7. januara.

federalna.ba

 

iguman Danilo Pavlović Danilo Pavlović manastir Žitomislić Žitomislić Božić
Srebrenica pucnjava hapšenje Božić
0 07.01.2024 19:55
Božić Federalni radio
0 07.01.2024 18:29
Malo Očijevo Martin-Brod Božić
0 07.01.2024 18:04
Svako dobro Božić
0 07.01.2024 14:00