Hrvatska: Od danas odobrena primjena treće doze i docjepljivanje protiv COVID-19
(Izvor: AA)

Hrvatska: Od danas odobrena primjena treće doze i docjepljivanje protiv COVID-19

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je preporuke za primjenu treće doze cjepiva protiv COVID-19 u imunokompromitiranih osoba, a primjena cjepiva na području Republike Hrvatske odobrena je s današnjim datumom, javlja Anadolu Agency (AA).

Povjerenstvo za humane lijekove pri EMA-i zaključilo je 4. listopada 2021. da dodatna, treća doza cjepiva Comirnaty (proizvođača BioNTech/Pfizer) i Spikevax (proizvođača Moderna) protiv bolesti COVID-19 može biti primijenjena u osoba sa značajno oslabljenim imunološkim sustavom. Davanje treće doze određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba treba razlikovati od davanja tzv. booster doza, ističe HZJZ. Treća doza primjenjuje se zbog ograničenog, tj. slabijeg imunološkog odgovora i treba je shvatiti kao dodatnu dozu osobama za koje se pretpostavlja da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor.

Za razliku od dodatne doze, docjepna booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja kako bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem. Docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 HZJZ preporučuje sljedećim kategorijama stanovništva: korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja, zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima, svim osobama u dobi 65 i više godina, svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama, svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

Prioritet je cijepiti s dvije doze, jednom dozom u slučaju Janssenova cjepiva, one osobe koje se još nisu cijepile, preporučuje HZJZ.

federalna.ba

imunizacija vakcinacija Hrvatska
Novak Đoković tenis vakcina vakcinacija vakcinisanje cjepivo cjepiva cijepljenje
0 04.03.2023 09:59
Hrvatska Sabor Andrej Plenković
0 03.03.2023 17:30